Autobuzele fără șofer și 60 de noi artere pentru pietoni, modelele „de export” ale Clujului

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     970 Vizualizări.  

Clujul și-a prezentat joi modelul de mobilitate sustenabilă, în cadrul unui workshop online. Orașul nostru este coordonator al grupului tematic dedicat mobilității urbane sustenabile din cadrul City Science Initiative, în parteneriat cu Joint Research Center (de la Comisia Europeană).

Conferința a fost moderată de Ovidiu Cîmpean, director în cadrul Primăriei. Acesta a prezentat printr-un video modelul de mobilitate urbană a Clujului. Sunt șase direcții pe care le urmează orașul din inima Transilvaniei:

  • transport public modern
  • infrastructură pentru biciclete
  • oraș pentru pietoni
  • vegetație și spații verzi
  • urbanism sustenabil
  • implicarea cetățenilor în decizii

Vedetele prezentării au fost proiectul-pilot „linia 0”, prima rută urbană din Cluj care va fi operată cu autobuze autonome (care întărește demersurile de modernizare a transportului public), folosirea concursurilor internaționale pentru soluții și inovații urbane (până acum Ordinul Arhitecților și municipalitatea au organizat șase), respectiv transformarea a mai mult de 60 de noi străzi în zone pietonale (complet sau shared space).

În cadrul workshopului și-au prezentat propriile modalități de rezolvare a problemelor urbane cu sprijinul științei reprezentanți ai orașelor Paris (Franța), Tampere (Finlanda), Ljubliana (Slovenia), Londra (Marea Britanie).

Ljubljana a propus ceva asemănător liniei 0 de la Cluj. Un autobuz electric care funcționează pe sistemul hop on – hop off și care transportă gratuit turiști și persoane vârstnice în aria centrală.

“A fost o întâlnire de lucru apreciată inclusiv de colegii de la Comisia Europeană și de colegii din primăriile de la Paris, Londra, Ljubljana, Tampere. Au participat și reprezentanți ai altor primării, de la Haga, unele din Italia și de la Constanța. Toate orașele europene, în urma pandemiei, se îndreaptă către mobilitate sustenabilă. Au fost accelerate proiectele care încurajează mersul pe jos și pe biciclete, întrucât transportul în comun a fost afectat. Orașele își propun crearea de zone pietonale și rețele de piste de biciclete coerente. Clujul are aceleași obiective. Prin proiectul “Walkable city” dorim să investim peste 100 de milioane de euro pentru regândirea unor străzi. Până în 2023, proiectele din centru, Piața Lucian Blaga și arterele adiacente, strada Regele Ferdinand și cele din jurul ei, strada Kogălniceanu și cele adiacente vor fi gata, însă dorim să avem și peste 60 de artere pietonale în cartiere, cum este Molnar Piuariu. Există și o nevoie de infrastructură verde în orașe, așa că facem investiții în spații verzi noi. Proiectul “Clujul Verde” își propune realizarea a peste 100 de hectare în cartiere. În cadrul conferinței, mi s-au părut importante și prezentările de la Comisia Europeană. Proiectul European Green Deal își propune reducerea cu 90% la emisiilor de dioxid de carbon până în 2050 și s-a anunțat un program european de 100 de orașe cu emisii zero sau apropiate de această valoare”, a spus Ovidiu Cîmpean, pentru Media9.

Conferința on-line a fost menită să asigure o cooperare eficientă între orașele din consorțiul City Science Initiative. Au participat actori cheie din ecosistemul european (Joint Research Center, DG MOVE, EASME, CIVITAS, Eltis, EIT Urban Mobility etc), local (FSPAC, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică, Facultatea de Sociologie, OART, Centrul pentru Știința Datelor, Facultatea de Georgrafie etc), precum și de la nivel central – Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Evenimentul a făcut parte din proiectul ,,Creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor administrative pentru cetățeni – ANTO – CIIC’’, finanțat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014 -2020 (POCA).

Proiectul are două componente:
– design-ul, dezvoltarea si implementarea unui sistem electronic de digitalizare și simplificare a serviciilor publice oferite cetățenilor Municipiului Cluj-Napoca prin implementarea funcționarului public electronic si virtual – ANTONIA.
și
– utilizarea Centrului de Inovare și Imaginație Civică în planificarea strategică a proceselor de inovare socială, pentru creșterea transparenței decizionale și simplificarea procedurilor oferite cetățenilor municipiului Cluj-Napoca.

Mai multe detalii despre proiect găsiți pe site-ul Primăriei Cluj-Napoca, accesând următorul link:
https://primariaclujnapoca.ro/cetateni/centrul-de-inovare-si-imaginatie-civica/

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.