Autoarea celui mai influent blog maghiar: ”Ungaria nu mai este o democrație”
Istoricul maghiar Eva S. Balogh, care locuiește în Statele Unite și editează un blog de limbă engleză de mare succes, Hungarian Spectrum, lansează acuzații dure la adresa Guvernului Orban. ”Ungaria nu mai este o democrație. Viktor Orban a reușit să construiască o autocrație în doar câțiva ani” și “Sprijinul covârșitor (câteodată de până la 90%) pe care Fidesz îl primește în regiunile sărace este rezultatul clientelismului, al cumpărării de voturi, al presiunilor și fricii” sunt câteva dintre afirmațiile categorice ale Evei Balogh dintr-un interviu acordat ziarului Libertatea.
”Ungaria nu mai este o democrație. Viktor Orban a reușit să construiască o autocrație în doar câțiva ani. Toate deciziile sunt luate de el și nimic nu se întâmplă fără cuvântul său. Unii politologi numesc acest regim în diverse feluri: sistem hibrid, stat mafiot, democrație dirijată sau chiar regim fascistoid”, spune ea. Dar istoricul consideră că sprijinul pentru partid nu este atât de puternic pe cât pare și că succesul electoral a fost obținut inclusiv prin cumpărarea voturilor. ”Sunt convinsă că deși Fidesz are o bază electorală mare, sprijinul pentru partid nu este atât de puternic pe cât pare. Trebuie să ținem minte că Fidesz beneficiază de susținerea a doar 35% din totalul populației cu drept de vot. Sprijinul covârșitor (câteodată de până la 90%) pe care Fidesz îl primește în regiunile sărace este rezultatul clientelismului, al cumpărării de voturi, al presiunilor și fricii. Primarii Fidesz spun oamenilor care depind de ei cum să voteze, iar ei votează așa cum li se spune, deoarece se tem că un eventual vot împotriva Fidesz ar fi descoperit”, susține Balogh, în interviu.
Istoricul și bloggerul vorbește despre obediența presei maghiare, aliniată într-o proporție covârșitoare la ajutorul financiar al statului.
”Orban a descoperit că media și comunicarea vor juca un rol cheie pentru succesul său, iar oamenii săi erau gata să ocupe cele mai importante vehicule de propagandă, televiziunea publică și radioul. (…) Dacă cineva își ia informațiile doar de la Magyar Televizio sau Magyar Radio, nici nu ar ști că există opoziție. Spre exemplu, Budapesta ”a căzut” în octombrie, dar noul primar al orașului nu a fost invitat la televiziunea de stat. Oamenii care își mai amintesc îmi spun că jurnaliștii care lucrau pentru televiziunea și radioul partidului stat (înainte de 1989, n.r.) aveau mai multă libertate în a-și face treaba decât acum. Din 2010, situația s-a înrăutățit și mai mult, în special după ce guvernul a preluat controlul asupra tuturor ziarelor regionale care sunt editate de la centru. Aceste ziare regionale sunt încă profitabile, deoarece oamenii din orașele mici vor să afle ce se întâmplă la ei acasă. De când au fost preluate, aceste ziare publică articole identice atunci când vine vorba despre știrile naționale. Și municipalitățile publică ziare, dar cum cele mai multe dintre ele sunt controlate de Fidesz, propaganda guvernului este vizibilă și aici”, a subliniat istoricul.
Hungarian Spectrum este un influent blog maghiar, scris în limba engleză, citit de mii de oameni în fiecare zi, inclusiv de politicieni, diplomați străini și de jurnaliști care îl folosesc drept sursă în publicații precum New York Times, The Economist sau The Guardian.
DECLARAȚIE
”Unul după altul, posturile de radio s-au închis, deoarece guvernul a refuzat să le ofere frecvențe. În prezent există doar un singur post în FM, Klubrádió, care poate fi ascultat doar în Budapesta și în împrejurimi. Și la fel, există doar o televiziune, ATV, care nu este în întregime în mâinile guvernului”
Eva S. Balogh, istoric și blogger