Au sărit pârleazul cu salariile, la Primărie. Pardon, scuze! :)
V-am obișnuit, pe Media9, să vă informăm despre salariile din Primăria clujeană. Nu am ratat niciuna dintre creșteri, venite cu o frecvență incredibilă în ultimii doi ani și jumătate, în context legal, desigur. Legea salarizării unice a fost o adevărată baghetă magică.
Vă oferim un singur exemplu: primarul Emil Boc a câștigat, în 2016, un salariu lunar de 6.956 de lei, iar în 2019 i-au intrat în cont 13.705 lei lunar. Veți spune că îi merită, însă noi vă prezentăm o situație și un aspect pur matematic.
OK, și dacă v-am spus când salariile au crescut, vă spunem și când scad. Cei mai importanți șefi din instituție, funcționari publici și personal contractual, vor încasa mai puțin de la 1 februarie 2020, după ce pentru ianuarie au urcat la cote amețitoare. Mai interesant este cum s-a ajuns aici.
Primăria și-a dat seama că a greșit. În decembrie, prin HCL 993, salariile de bază stabilite pentru unii dintre șefi au sărit pârleazul. Din cauza grabei de a-și mări veniturile, nu au observat că depășesc nivelul salarial al viceprimarilor, lucru interzis chiar prin legea salarizării. Așa că la ședința de Consiliu Local din ianuarie au spus “Pardon, scuze, din greșeală!”.
16.640
este salariul brut al viceprimarilor. La Cluj sunt doi viceprimari: Olah Emese, de la UDMR, și Dan Tarcea, de la PNL.
I-au surclasat, pentru scurt timp, secretarul municipiului, arhitectul șef și directorii generali ai direcțiilor din Primărie. Concret, secretarul municipiului, Aurora Roșca, pierde de la 1 februarie peste 1.100 de lei la salariul brut. De la 17.617 la 16.502, adică, potrivit calculator-salarii.ro, 9.653 de lei. Vă reamintesc că există pericole care pândesc în Primărie și pentru care angajații iau bani în plus.
Arhitectul șef Daniel Pop rămâne fără 900 de lei brut. Suma totală de 17.283 s-a modificat în 16.391, adică 9.589. Și directorii generali sunt “atinși”, iar sumele sunt identice cu cele ale lui Pop.
City-managerul Gheorghe Șurubaru este marele câștigător al modificărilor salariale. Urcă de la 15.610 la 16.391, aproape 800 de lei, adică va încasa fix cât arhitectul șef și directorii generali.
Chiar și așa, angajații tot îi dovedesc pe șefii cei mari. Asta pentru că la salarii se adaugă 15% pentru condiții de muncă periculoase și vătămătoare. Că v-am mai spus, Primăria este un loc plin de primejdii. Mai sunt și venituri din fonduri europene, pe care le încasează lunar zeci de slujbași ai municipalității.