Au prelungit autorizația și continuă licitația pentru centrul unic în Europa de Est. O mică problemă: nu au finanțare
Consiliul Județean a obținut zilele trecute prelungirea cu încă un an a autorizației pentru construirea centrului de transplant multi-organ, care ar urma să se construiască în Cluj, pe strada Victor Babeș. În paralel, comisia de evaluare amână cât poate anunțarea asocierii câștigătoare a licitației de execuție. De ce? Pentru că nu sunt bani.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a redactat celebra listă de 27 de spitale care urmează să se construiască folosind banii din PNRR. Clujul a tras o singură carte câștigătoare, spitalul de boli neurovasculare al doctorului Ștefan Florian. Proiectele lansate de președintele Consiliului Județean, Alin Tișe, au fost ignorate. Totuși, Tișe nu s-a predat. Se așteaptă să rămână bani din PNRR, odată ce mai multe dintre cele 27 de obiective de pe lista lui Rafila nu au încă studii de fezabilitate finalizate.
Așadar, pentru Centrul Integrat de Transplant s-au depus patru oferte până la data limită de 10 octombrie 2022, iar trei au fost declarate eligibile. Comisia de evaluare este în faza a doua de analiză și urmează să anunțe câștigătorul. Se va impune însă o clauză suspensivă: “facem rost de bani, te apuci de treabă, nu facem, o lași baltă și nu ne ceri despăgubiri”.
466.802.813
de lei, plus TVA, este valoarea estimată a contractului de execuție. Proiectarea este finalizată și a fost realizată în urma unui concurs de soluții.
Dacă ar veni banii, probabil constructorul ar fi desemnat rapid și s-ar putea apuca imediat de lucru, întrucât toate documentele sunt la zi.
Acesta ar urma să fie unicul Centru Integrat de Transplant din țară și din sud-estul Europei. Aici se dorește efectuarea a patru tipuri de transplant: de cord, plămân, hepatic și renal.
Consiliul Județean intenționează să scoată la licitație și spitalul pediatric mono-bloc din Borhanci. Pentru acesta, șansele să fie atrase resurse din PNRR sunt reduse, așa că există mai multe scenarii: fonduri europene din Programul Operațional Sănătate, Banca Mondială sau memorandum guvernamental cu Banca Europeană de Investiții.