Ați mâncat josta? Fructe rare pe care le veți putea cumpăra din primăvară, la Cluj
Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj a plantat în serele sale o serie de arbuști fructiferi rari, iar din primăvară va pune în vânzare fructele.
Sortimentele de arbuști fructiferi:
- coacăz negru (Ribes nigrum), tufă cu înălțimea între 1-1,5 metri și până la 1 metru diametru, cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrișoare, cu aromă specifică;
- coacăz roșu (Ribes rubrum), tufă cu înălțimea între 1-1,2 metri și până la 1 metru diametru, cu fructe de culoare roșu aprins, dulci-acrișoare;
- coacăz alb (Ribes niveum), tufă cu înălțimea între 1-1,2 metri și până la 1 metru diametru, cu fructe de culoare albă, cu diferite nuanțe de galben sau roz pal, dulci și cu aromă foarte discretă;
- agriș alb (Ribes uva-crispa), tufă cu înălțimea între 1-1,2 metri și până la 1 metru diametru, care prezintă spini, iar fructele sunt de culoare verde cu diferite nuanțe de galben sau roz pal, atunci cand sunt coapte, dulci acrișoare;
- agriș roșu (Ribes uva-crispa), tufă cu înălțimea între 1-1,2 metri și până la 1 metru diametru, care prezintă spini, iar fructele sunt de culoare verde când sunt în formare și devin roșu-violacee când se coc; gustul, din acru, devine astfel dulce ușor acrișor, foarte savuros;
- mur fără spini (Rubus fructicosus) – soiuri Loch ness și Chester, foarte valoroase, atât ca productivitate, cât și a calităților gustative ale fructelor.
Acestor sortimente li se alătură și unul mai special, adus și el pentru prima dată în patrimoniul serei, și anume un hibrid între coacăz negru și agriș – josta (Ribes x nidigrolaria). Este sub formă de tufă, cu înălțimea între 1,5-2,5 metri și până la 1,2 metri diametru, cu fructe de culoare violet închis, dulci-acrișoare, cu aromă mult mai plăcută decât a coacăzei negre și foarte productive.
”Josta este hibridul dintre coacăz negru și agriș, obținut în Germania în anul 1926, într-o formă primară. Apoi, după Al Doilea Război Mondial, din 1946, a fost îmbunătățit timp de 13 ani. Forma finală, așa cum o știm acum, a fost disponibilă publicului din anul 1977. Josta se caracterizează prin vigoare foarte bună, rezistență deosebită la boli și ger, fiind și foarte productiv. Pe de altă parte, agrișul roșu este deosebit, este deja aclimatizat la noi, provine din Finlanda și are câteva particularități atractive. În faza tânără, fructele sunt verzi, iar la maturitate se coloreaza în vișiniu închis, astfel că este decorativ, dar ne și indică perioada de recoltare. Când sunt verzi, aceste agrișe sunt acrișoare, se pretează la gătit, dar când se coc sunt dulci, doar ușor acrișoare și se pretează la consumul în stare proaspătă”, a explicat dr. ing. Gelu Moldovan.