Atenție la ciori! Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu fermierii din Gilău
Ministrul Agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Gilău. Este un tur al județului pe care îl face ministrul; zilele trecute a fost la Dăbâca și Apahida.
La Gilău a ajuns la invitația lui Gelu Topan, consilier local PNL.
Oros a mers la întâlnire având alături șefi din APIA și AFIR. Le-a prezentat agricultorilor programele de subvenții de care pot beneficia, inclusiv pentru angajarea unor persoane sub 29 de ani; le-a vorbit și despre Fondul de Dezvoltare Rurală care se transformă în Fondul de Dezvoltare Strategică.
Fermierii au avut posibilitatea să pună întrebări. Oamenii s-au interesat mult despre abatorizarea ovinelor, s-a discutat și despre legea mirosului, dar cea mai spinoasă problemă s-a dovedit a fi, pentru majoritatea, cea a ciorilor.
Văzut de la Cluj-Napoca, pare ușor amuzant. Producătorii agricoli au explicat însă că au mari bătăi de cap cu ciorile care le distrug recoltele. Ministrul Oros le-a răspuns că sunt în dezbatere publică normele de aplicare ale legii vânătorii. Conform acestora, gestionarii fondurilor de vânătoare ar avea responsabilități extinse; aceștia vor putea fi amendați, iar proprietarii de terenuri de agricole afectați vor putea solicita despăgubiri.
Cu problema ciorilor s-a confruntat inclusiv consilierul clujean al ministrului, Dorel Secară, proprietar de fermă într-o altă zonă a județului. Secară este consilierul județean PNL care i-a pus cap în cap pe Alin Tișe și Ludovic Orban. Premierul l-a vrut pe lista consilierilor județeni și în următorii patru ani, iar Tișe s-a opus și a avut câștig de cauză. Secară a devenit însă consilier al ministrului Agriculturii.
Prezent la întâlnire, viceprimarul Gilăului, Okos Carol, a subliniat că la castelul din Gilău sunt 5.000 de ciori și că acestea pot fi împușcate numai din 31 august până în primele luni ale anului următor. El a propus introducerea în lege a posibilității otrăvirii ciorilor.