Atacuri dure în ședința CJ Cluj pe tema distribuirii unor sume de bani către primării. Consilier USR: „Sunt niște firimituri”. Alin Tișe: „O gargară politică. USR a sabotat dezvoltarea județului în ultimii 4 ani”

Autor  Tudor Știrbu   în       11 luni în urmã     1173 Vizualizări.  

Consiliul Județean Cluj a aprobat, în ședința extraordinară de miercuri, 13 decembrie, repartizarea pe unități administrativ-teritoriale a sumei de 2.032.970 de lei corespunzătoare cotelor defalcate din impozitul pe venit încasat suplimentar în anul 2023.

Ședința, însă, care n-a durat nici măcar o jumătate de oră, n-a fost lipsită de atacuri politice, acuzații de minciună și sabotaj referitoare la dezvoltarea județului. 

25.000

de lei (adică aproximativ 5.000 de euro) va primi fiecare UAT din cele 80; județul Cluj este format din 81 unități administrativ – teritoriale: cinci municipii, un oraș și 75 de comune; municipiul Cluj-Napoca n-a intrat în distribuirea de bani de la CJ Cluj.

„Aceste fonduri contribuie la materializarea unor proiecte locale, aducând beneficii comunităților din județ. Fiecare leu contează, mai ales când răspunde unei nevoi concrete sau aduce un plus de bunăstare clujenilor”, a declarat Alin Tișe, administratorul județului Cluj. 

Consilier USR Cluj: „Sunt niște firimituri”

Consilierul USR Adela Dehenes a intervenit în ședință și a declarat că sumele care urmează să fie primite de UAT-urile din județ sunt derizorii (25.000 de lei/UAT) – n.r). Adela Dehenes a mai spus că administrația județeană ar trebui să contribuie cu mai mulți bani către primării, care au solicitat sume mai mari de bani pentru nevoile fiecărei comunități. Consiliera USR a spus că administația județeană ar trebui să se implice mai mult cu bani pentru realizarea infrastructurii din comunele județene (apă, asfalt, canalizare) și a mai afirmat că sumele din proiect sunt foarte mici. „Putem să ajutăm cu mai mult comunitățile locale. Ăstea sunt doar niște firimituri, sunt mai nimic”, a punctat Adela Dehenes.

Unii dintre consilierii PNL și PSD au considerat că intervenția consilierului USR nu reprezintă decât „o declarație politică” și că, din acest motiv, trebuie luată ca atare. „Sunt povești cu pești”, a comentat un consilier de la liberali.

„Bine, doamna consilier, v-ați auzit la tv. și la radio, trebuie să fiți mulțumită. Asta e o declarație politică”, a susținut un consilier PNL.

Alin Tișe a intervenit și a declarat că suma totală primită de la Finanțe n-are nicio legătură cu dezvoltarea comunităților și că CJ Cluj putea să nu fi repartizat niciun ban din acest proiect către UAT-uri și să folosească sumele de bani în beneficiul instituției.

Tișe n-a uitat să atace din nou USR, pe care l-a făcut răspunzător de câteva eșecuri în județ (scoaterea centurii metropolitane din PNRR, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal) și a conchis: „Este doar o gargară politică”. Sigur, Tișe are niște restanțe politice de plătit și ca un politician cu vechi ștate n-a uitat asta.

DECLARAȚIE

„USR a sabotat dezvoltarea județului. În acești 4 ani, cei din USR n-au ajutat cu nimic comunitățile locale, iar acum le este foarte ușor să vină și să spună că nu facem nimic pentru ele. USR-ul a sabotat centura de ocolire, trenul metropolitan și a pus pe liber Institutul de Transplant când au avut ministru la Sănătate.

Este grupul politic care – nu-mi amintesc să fi existat un altul în istoria Consiliilor județene de până acum – a sabotat cel mai mult dezvoltarea acestui județ. Acum sunt niște declarații politice, ca și cum în cei patru ani dânșii n-au fost aici decât ca niște observatori și n-au văzut nici ce se întâmplă în Consiliu, dar nici n-au fost pe teren să ajute primarii și comunitățile.

Este doar o gargară politică. Grupul USR încearcă să mai înlăture puțin din daunele politice pe care le-a suferit în acești ani, nefăcând nimic pentru comunități. Au venit ca oameni tineri care au vrut să imprime un alt stil de a face politică, dar în realitate constatăm că n-au făcut decât rău pentru acest județ. (…)

În loc să susțină și să fie parte a dezvoltării acestui județ, ei au preferat întotdeauna să saboteze proiectele importante, iar când au votat au ținut să precizeze că ei sunt ‘pentru’ ca și cum ar face un favor majorității. Ori ei nu fac un favor nimănui. Sunt aleși ca să facă un favor cetățenilor – mult prea mulți în opinia mea – care le-au dat votul acum 4 ani, care au fost induși în eroare de promisiunile și de minciunile lor”. 

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Atacul lui Tișe a fost dezavuat de consilierul USR Mihai Iepure, care a intervenit placid: „Haideți, domnule președinte, acum cine face declarații politice?”.

Întrebarea a rămas în aer, vorba aceea, iar răspunsul în mare.

S-a trecut la vot, iar proiectul a trecut cu larga contribuție a celor 27 de consilieri prezenți de la PNL + PSD + UDMR. Plus câțiva de la USR.

Unde se vor duce aceste sume de bani

Fondurile alocate de forul administrativ județean sunt destinate susţinerii programelor de dezvoltare locală, programelor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, precum și cheltuielilor de funcționare pe care unitățile administrativ-teritoriale, în mod justificat, nu le pot finanța din veniturile proprii și din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.