Ăstea sunt cabanele de la munte? Par mai degrabă case de fițe de la oraș

Autor  Tudor Știrbu   în       9 luni în urmã     2866 Vizualizări.  

Localitatea Mărișel e ca un magnet pentru cei ce iubesc muntele sau sporturile de iarnă, dar și pentru clujenii cu dare de mână care doresc să-și construiască aici o cabană ori o casă de vacanță. Sau o casă mai mare ori o vilă de lux, disimulate în „case de vacanță”. 

Media9 a scris recent despre apetitul tot mai crescut al clujenilor pentru construcția de cabane/case de vacanță.

Se construiește în draci în zona turistică a Clujului: 7 case de vacanță pe o suprafață de nici 4.000 de metri pătrați

În cazul de față, se dorește construirea unor cabane în Mărișel, iar proiectul va fi dezbătut în ședința Comisiei tehnice și urbanism de miercuri, 21 februarie, de la Consiliul Județean. Și așteaptă avizul arhitectului șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

Obiectivul studiat sună cam așa: „Elaborare PUZ pentru introducere în intravilan și construire cabane, împrejmuire, amenajări exterioare, racorduri branșamente la utilități nr. FN, loc. Mărișel, jud. Cluj, nr. CAD 54295, 54597, 54596”. Cam lemnos limbajul, dar nu poate fi liric, pentru că aici vorbim despre urbaniști și arhitecți, nu de scriitori.

Doar că randările ne arată că, totuși, cabanele din titlu n-arată deloc a cabane, ci sunt adevărate „căsoaie”. Ia uitați-vă și dumneavoastră.

Zona care a generat studiul aferent documentației se situează în extravilanul localității Mărișel. Tema de proiectare presupune introducerea parcelelor studiate în intravilanul localității Mărișel prin realizarea planului urbanistic zonal.

Terenul astfel introdus în intravilan se va încadra în UTR L – Zona de locuințe și funcțiuni complementare, fiind propusă construirea de cabane pe terenul aferent.

4.291

de metri pătrați este suprafața însumată a celor trei parcele pe care urmează să fie construite cabanele.

Zona studiată are formă regulată și se învecinează pe două laturi cu un drum și strada Principală.

Vecinătăți

  • la nord: drum macadam;
  • la sud: teren liber de construcții;
  • la vest: teren liber de construcții;
  • la est: strada principală.

Conform proiectului, accesul pe parcelă (atât pietonal cât și auto) se realizează din drumul existent în partea de nord a parcelei și din strada principală. Parcarea vehiculelor se va realiza în interiorul parcelei studiate, iar numărul acestora va fi reglementat ulterior.

Beneficiarul investiției este Horia Laurențiu Radu, iar proiectul a fost realizat de s.c. Endorfina Concept s.r.l. din Florești, birou de arhitectură și urbanism condus de Alida Vișan.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.