Asta nu mai e poveste. Clujul cumpără autobuze electrice FĂRĂ ȘOFER și PE HIDROGEN

Clujul are planuri mari pentru 2024 în ceea ce privește transportul public. În tentativa sa de a determina șoferii să-și lase mașinile acasă și de a avea o flotă de vehicule de transport 100% nepoluante până în 2028, Primăria investește bani serioși în vehicule electrice, electrice autonome, adică fără șofer, și pe pile de hidrogen.
Media9 a găsit în bugetul Clujului, pus vineri în consultare publică, sume însemnate de bani care susțin această direcție asumată de administrația locală.
150,5
milioane de lei, adică 30 de milioane de euro, sunt rezervați cumpărării de autobuze electrice. Clujul așteaptă în primăvara acestui an 18 autobuze electrice articulate, adică din cele cu burduf, de 18 metri lungime. Acestea au fost cumpărate împreună cu comuna Florești și vor asigura transportul dintre cele două localități, dar vor urca și în Zorilor, de exemplu.
33,5
milioane de lei sunt prinși în buget pentru autobuze autonome. Deocamdată, legislația românească nu permite circulația autobuzelor fără șofer pe străzile din țară, însă Codul Rutier se poate modifica. Municipiul a organizat o licitație pentru autobuzele autonome în 2021 și s-au înscris două companii franceze, însă atunci ambele oferte au fost considerate neconforme.
Poate cea mai ambițioasă întreprindere a Clujului este să cumpere autobuze cu pile de compresie pe hidrogen. Ar fi primul oraș din țară cu astfel de vehicule. Am folosit cuvântul ambițios, întrucât investițiile estimate sunt masive.
Astfel, există un capitol de 17,5 milioane de lei pentru autorizarea, proiectarea și instalarea stațiilor de încărcare, 175.000 de lei pentru caietul de sarcini necesar achiziției și 150 de milioane de de lei pentru achiziția propriu-zisă de autobuze.
În 2022, Clujul a mai avut în buget bani pentru autobuze pe hidrogen 120 de milioane pentru 35 de vehicule. Suma a fost mărită întrucât și prețurile s-au apreciat.
„Din punct de vedere ingineresc, autobuzul cu hidrogen este similar cu cel electric, doar că în loc de baterie are o pilă de combustie şi tancurile de hidrogen. Am avut în teste la Bucureşti un astfel de autobuz şi în exploatare este fix ca un autobuz electric – este silenţios, nu poluează şi are chiar ruliul specific provocat de faptul că buletiile de hidrogen sunt sus pe acoperiş, acolo unde sunt şi bateriile eletrice”, a explicat, în 2022, Tudor Măcicășan, specialist în mobilitate publică.
OK, am găsit banii puși în buget, dar să privim cu rezervă felul în care sunt cheltuiți. Nu de alta, dar an de an Primăria rămâne cu bani prinși în buget și necheltuiți sau transmiși la rectificări bugetare spre alte obiective de investiții.