Artiștii „colonizează” hub-ul UTCN

Autor  admin   în       1 lunã în urmã     592 Vizualizări.  

Săptămâna trecută a avut loc simpozionul Universal Language of Arts & Science, un proiect pilot organizat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN) în parteneriat cu Universitatea de Artă și Design (UAD) și Academia Națională de Muzică „Gheorghe Dima” (ANMGD). Programul simpozionului a inclus keynote speeches și prezentări de proiecte educaționale și de cercetare aflate la frontiera dintre arte și științe, susținute de invitați naționali și internaționali, precum și de reprezentanți ai celor trei universități. Evenimentul a fost completat de o expoziție de artă contemporană (UAD), un performance acustic (ANMGD), unul coregrafic-multimedia (ANMGD-UAD) și un performance multimedia susținut de artistul austriac Klaus Obermaier.

Vă propunem un scurt interviu cu rectorul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca, prof. dr. Florin Ștefan.

Reporter: Domnule rector, cum a apărut ideea acestui simpozion?

Florin Ștefan: Inițiativa a venit din partea colegilor de la UTCN, mai precis dinspre Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului. La prima întâlnire de lucru, noi am propus să se alăture și Academia de Muzică. Publicul trebuie să știe că există o colaborare foarte bună între toate universitățile din oraș, unite sub umbrela Uniunii Universităților Clujene (UUC), organizație pe care am onoarea să o conduc în acest semestru. Așadar, perspectiva unui proiect comun cu UTCN și ANMGD a fost o oportunitate pe care nu trebuia să o ratăm, din două motive. În primul rând, societatea contemporană, dominată de avansul tehnologiei, ne obligă și pe noi, artiștii, să reconsiderăm modul în care lucrăm, în postura noastră dublă de creatori și pedagogi. În al doilea rând, așa cum am menționat la deschiderea simpozionului și la masa rotundă, o universitate ca a noastră, cu costuri mari de funcționare, privește „cu invidie” spre noile clădiri ale celorlalte universități. HUB-ul UTCN de pe strada Barițiu – fosta Casă de modă – este una dintre acestea. De aceea, mi-am permis să spun că simpozionul ne-a oferit prilejul „să colonizăm” cu artă clădirea colegilor de la UTCN, iar răspunsul lor a fost foarte pozitiv, atât în receptarea expoziției și a celor trei momente de performance, cât și în schimbul de idei dintre ingineri, arhitecți, artiști vizuali și muzicieni.

Reporter: Cum a fost conturat programul simpozionului, care din ce ne spuneți a fost foarte complex?

Florin Ștefan: A fost înființată o echipă comună, cu reprezentanți ai celor trei universități, care a început să lucreze în luna iunie. Ritmul a crescut odată cu revenirea la activitate în septembrie. Trebuie menționat că, dat fiind timpul scurt, această echipă a realizat un adevărat miracol, un astfel de eveniment se pregătește uneori timp de un an sau chiar doi. Propunerile UAD pentru invitați internaționali, precum artistul italian Alfredo Pirri, artistul austriac Klaus Obermaier și Maté Milovits, au fost imediat acceptate de partenerii noștri. Performance-ul multimedia al lui Klaus Obermaier, care combină arta vizuală, muzica și tehnologia, a fost impresionant. Keynote speech-ul lui Alfredo Pirri a încântat audiența, venind direct de la Săptămâna Modei de la Paris, unde a lucrat pentru Valentino. Sunt bucuros că astfel de artiști de renume acceptă să fie parte din proiectele noastre.


Reporter: Care sunt planurile de viitor legate de acest simpozion?

Florin Ștefan: Se preconizează ca ediția de anul viitor a simpozionului să fie găzduită de ANMGD în noul și impresionantul lor sediu. Profit de această ocazie ca să-l felicit pe rectorul Vasile Jucan pentru această reușită extraordinară care se articulează acum după un efort de peste 10 ani. Pentru cea de-a treia ediție colegii de la UTCN au propus ca locație viitorul Centru de Inteligență Artificială care va fi, cu siguranță, un reper în cercetarea mondială în domeniu. Îl felicit și pe rectorul Vasile Țopa și pe întreaga sa echipă pentru capacitatea exemplară de a realiza proiecte de o asemenea anvergură. Nu în ultimul rând, sper ca cea de-a patra ediție a simpozionului să fie găzduită de o nouă clădire a universității noastre: întreaga echipă de conducere depune eforturi foarte mari în vederea îmbunătățirii continue a patrimoniului universității și a calității actului educațional, dar, evident, este nevoie de timp și de sprijin constant din partea autorităților locale și naționale ca să putem să ajungem acolo unde ne dorim.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.