Arhitectul Silviu Medeșan: „Oradea copiază lucrurile proaste care se întâmplă la Cluj”
Invitat în emisiunea Real Estate Agenda de la Napoca Live, arhitectul clujean Silviu Medeșan, șef de lucrări la Universitatea din Oradea, a fost pus în fața întrebărilor de la „Extra-sinceritate”.
Vedeți mai jos cele 6 întrebări din rubrica „Extra-sinceritate”. Găsiți AICI emisiunea.
A. Completează fraza:
1. Nu-mi place la baza sportivă „La Terenuri” faptul că …?
Silviu Medeșan: Are așa de mult gazon. Nu-mi plac mai multe lucruri, dar ăsta în special. Nu mă refer la gazonul artificial, ci la rolele acelea care au fost montate pe lângă. Vara trecută erau arse de soare.
2. Diferențele de abordare urbanistică dintre Cluj și Oradea sunt …?
Silviu Medeșan: Nu știu ce să aleg, pentru că nu știu ce se întâmplă la Oradea în profunzime, dar aș spune că nu sunt mari. Mi se pare că Oradea copiază ceea ce se întâmplă la Cluj. Din păcate, copiază și lucrurile proaste care se întâmplă la Cluj: dezvoltare accelerată, competiție între orașe care nu sunt de aceeași factură ș.a.m.d. Mie mi se pare că orașele ar trebui să aibă fiecare o nișă a lor și nu să copieze. De exemplu, poziția ei geografică poate fi un avantaj. Ar putea fi nișa Oradei.
B. Răspunde cu da sau nu
3. Noile parcuri ale Clujului sunt realizate cu mult simț estetic și îndreptate către nevoile reale ale utilizatorilor.
Silviu Medeșan: DA – NU. 50% adevărat. Să mă explic: în arhitectură avem trei principii după care ne ghidăm – frumusețe, structură și funcțiune. Nu mă îngrijorează atât de mult că se betonează, deși e o mare problemă, ci că importăm atâția arbori (platani – n.r.). Ecologiștii orașului, care sunt celebri în lume, nu numai la nivel local, vor spune că pe malurile Someșului puteau folosi mult mai multă vegetație locală, și nu plantarea de arbori. Care înseamnă să aducem copaci din alte țări, deci import, transport, prețuri, emisii de carbon…
4. O bază sportivă din mileniul III ar trebui să răspundă din start nu doar nevoilor alergătorilor și altor tipuri de sportivi, ci și patinatorilor și înotătorilor.
Silviu Medeșan: Nu sunt de acord.
C. Test grilă
5. Breasla arhitecților se implică prea puțin în regândirea spațiilor publice ale Clujului pentru că:
a) majoritatea arhitecților nu sunt interesați de oraș, ci doar să-și rentabilizeze propriile afaceri;
b) nu sunt lăsați să se implice suficient;
c) arhitecții se implică chiar prea mult; trebuie lăsată primăria să decidă cum crede ea de cuviință.
Silviu Medeșan: b).
6. Cred că proiectul care prevede amenajarea malurilor Someșului este:
a) cu prea multe betoane și se îndreaptă către un eșec;
b) cu prea puține amenajări, nu poți să stai cu pantofii în noroi;
c) pare acum prea betonat, dar în final vom fi impresionați de rezultat;
Silviu Medeșan: Tind spre c, dar cu nuanțare.
Cine este Silviu Medeșan. Scurt CV
Are 39 de ani, este arhitect, cercetător și activist urban care lucrează și locuiește în Cluj, Oradea, Petrinzel. Este membru al Ordinului Național al Arhitecților – Filiala Transilvania, Registrul Urbaniștilor din România și absolvent al Programului Actori ai Schimbării Urbane – Fundația Robert Bosch (Stuttgart). În prezent predă ca lector la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură.
Și-a luat doctoratul la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca cu titlul „Form follows Situation – Contemporary city”. Continuă să efectueze cercetări bazate pe practică privind participarea civică la regenerarea urbană. Abordarea sa se concentrează pe crearea de „situații” urbane și pe rolul arhitectului în procesele de co-producție a spațiului și a rezistenței rurale și urbane.
A publicat 2 cărți și 6 articole și capitole de carte. De asemenea, a activat ca și consilier pentru politică urbană pentru parlamentarii români și reprezentanți ai administrației locale care au propus îmbunătățiri pentru proiectele urbane.