Arhitectul Șerban Țigănaș, impresionat: “Nu mă așteptam la așa ceva”

Arhitectul Cluj Arena, al BTarena și al stadioanelor din Craiova și Târgu Jiu, Șerban Țigănaș, a fost învățător alternativ pentru o zi. Țigănaș a fost invitatul de onoare al elevilor clasei a III-a E (“Exploratorii”) de la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” (LTNB), cărora le-a vorbit despre arhitectură, despre proiectele sale și despre lucruri de admirat în Cluj. La discuție au participat și alte clase a treia din școala clujeană.
Micuții au reacționat cu “Wow” atunci când, pe videoproiector, s-au derulat imagini cu Cluj Arena, cu câteva clădiri rezidențiale sau de birouri, dar mai ales cu viitoarea sală polivalentă de la Brașov, o clădire futuristă cu 10.000 de locuri aflată încă în stadiul de proiect.
Copiii au fost provocați la un experiment: să indice care sunt imobilele cele mai reprezentative pentru Cluj. Alături de Teatrul Național sau Casa Matei Corvin au apărut pe tabla lui Șerban Țigănaș clădiri noi, precum Iulius Mall sau The Office.
“Am fost foarte impresionat de energia acestor copii. Nu mă așteptam la așa ceva. Eu predau la Universitatea Tehnică, iar acolo este mai greu să îi motivezi pe studenți să își aducă aportul la cursuri. Aici toți s-au implicat, au dorit să participe la discuție cu propriile observații și opinii, erau permanent cu mâinile ridicate”, a spus arhitectul.
“Ei descoperă acum lucruri noi și le place acest lucru. Sunt foarte deschiși, foarte receptivi. Este important și faptul că invitații vin cu informații inedite pentru ei și îi duc în universuri încă neexplorate”, a afirmat și Diana Muncaciu, învățătoarea clasei a III-a E.
La final, Șerban Țigănaș și-a făcut un selfie cu copiii care au participat la discuție.
Proiectul “Învață de la cei mai buni”, inițiat de elevii din clasa a III-a E ai LTNB, își propune să aducă în fața copiilor posibilele lor modele de viață. În sala de curs sunt invitate persoane cunoscute din mai multe domenii de activitate, care să interacționeze cu cei mici și să ,,iradieze” pasiune. Elevii pot vedea astfel că școala nu este un concept abstract, un drum care nu duce nicăieri. În 2 octombrie, la primul eveniment din cadrul proiectului, invitatul “Exploratorilor” a fost judecătorul Cristi Danileț, care le-a vorbit despre reguli și responsabilitate.