Arhitectul șef al județului, de Ziua mondială a urbanismului: „Ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor”
Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, consideră, într-o postare dedicată Zilei mondiale a urbanismului, că după mai bine de 30 de ani de urbanism post-comunist „ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor”. „E timpul pentru o reașezare pe principiile corecte”, concluzionează Claudiu Salanță.
Postarea arhitectului șef al județului
„În 8 noiembrie se serbează ziua mondială a urbanismului. Această zi a fost stabilită de dl. Profesor Carlos Maria della Paolera și are drept scop atragerea atenției asupra urbanismului și planificării urbane/rurale.
Gestionarea spaţială a teritoriului urmăreşte să asigure indivizilor şi colectivităţilor dreptul de folosire echitabilă şi responsabilitatea pentru o utilizare eficientă a teritoriului, condiţii de locuire adecvate, calitatea arhitecturii, protejarea identităţii arhitecturale, urbanistice şi culturale a localităţilor urbane şi rurale, condiţii de muncă, de servicii şi de transport ce răspund diversităţii nevoilor şi resurselor populaţiei, reducerea consumurilor de energie, asigurarea protecţiei peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice, securitatea şi salubritatea publică, raţionalizarea cererii de deplasări.
Activitatea de amenajare a teritoriului şi de urbanism trebuie să se desfăşoare cu respectarea autonomiei locale, pe baza principiului parteneriatului, transparenţei, descentralizării serviciilor publice, participării populaţiei în procesul de luare a deciziilor, precum şi al dezvoltării durabile, conform cărora deciziile generaţiei prezente trebuie să asigure dezvoltarea, fără a compromite dreptul generaţiilor viitoare la existenţă şi dezvoltare proprie.
Citate din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.
Ca și concluzie proprie – după 30+ ani de urbanism postcomunist și privatizare a planificării – este că ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor și că e timpul pentru o reașezare pe principiile corecte”, a transmis, pe contul său de Facebook, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță.