Arhitectul șef al județului Cluj: „Ne-am îndepărtat mult de la principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     789 Vizualizări.  

De Ziua mondială a urbanismului, arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, atrage atenția că, după 34 de ani de la căderea regimului comunist, breasla arhitecților și urbaniștilor s-a „îndepărtat mult
de la ceea ce înseamnă principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor și că e timpul pentru o reașezare pe principiile corecte”.
„În 8 noiembrie se serbează ziua mondială a urbanismului. Această zi a fost stabilită de dl. profesor Carlos Maria della Paolera și are drept scop atragerea atenției asupra urbanismului și planificării urbane/rurale.
Gestionarea spaţială a teritoriului urmăreşte să asigure indivizilor şi colectivităţilor dreptul de folosire echitabilă şi responsabilitatea pentru o utilizare eficientă a teritoriului, condiţii de locuire adecvate, calitatea arhitecturii, protejarea identităţii arhitecturale, urbanistice şi culturale a localităţilor urbane şi rurale, condiţii de muncă, de servicii şi de transport ce răspund diversităţii nevoilor şi resurselor populaţiei, reducerea consumurilor de energie, asigurarea protecţiei peisajelor naturale şi construite, conservarea biodiversităţii şi crearea de continuităţi ecologice, securitatea şi salubritatea publică, raţionalizarea cererii de deplasări. Extras din Legea nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului și urbanismul.
Consider că – după 30+ ani de urbanism postcomunist și după privatizarea planificării – ne-am îndepărtat mult de ceea ce înseamnă principiile urbanistice necesare asigurării unei calități sporite a vieții cetățenilor și că e timpul pentru o reașezare pe principiile corecte”, a transmis Claudiu Salanță.
Sursa foto: Arhivă personală Claudiu Salanță/via Facebook

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.