Arhitectul șef al județului Cluj, impresionat de reabilitarea unui imobil construit în urmă cu 270 de ani de un nobil armean. GALERIE FOTO

Autor  admin   în       9 luni în urmã     20954 Vizualizări.  

Arhitectul șef al județului Cluj și-a făcut un obicei din a lăuda case din mediul rural, nou-construite sau renovate, pe care le fotografiază și le postează pe contul său de Facebook. 

Claudiu Salanță s-a remarcat mereu, în ședințele de urbanism, prin încurajarea „frumuseții discrete”, a stilului arhitectonic local, integrat în realitățile rurale și a materialelor specifice de la țară.

De data asta a ales o casă de la oraș. Casa cu etaj și turn a fost construită în urmă cu peste 270 de ani de un nobil armean în Gherla, oraș construit de armeni, și a fost excepțional reabilitată. Demersul arhitectului șef al județului vine odată cu împlinirea a 733 de ani de la prima atestarea documentară a municipiului Gherla.

Gherla, unicul oraș din Transilvania fondat după un plan prestabilit
„Care este primul lucru care vă vine în minte când auziți cuvântul ‘Gherla’? Așa începeam o prezentare la UAUIM – Facultatea de Urbanism București în 2011 – și … după cum anticipam, marea majoritate a răspunsurilor au inclus cuvinte precum închisoare, temniță, hoție…
Am continuat spunând ca Gherla este unicul oraș din Transilvania fondat în secolul al XVIII-lea, după un plan prestabilit. Adică, o planificare a rețelei de drumuri, a lotizarilor, a parcelarului, piețelor… Orașul, așa cum îl știm azi, are la bază cultura armenească, fiind cunoscut și sub numele de Armenopolis – orașul armenesc.
O altă particularitate unică în Transilvania o reprezintă modalitatea de intare în posesia a teritoriului. Comunitatea armenească a achiziționat terenul orașului de la fiscul imperial, l-a împărțit în loturi de 100 florini și l-a distribuit astfel familiilor din comunitate. Plata se făcea printr-o taxa periodică. Avem astfel prima forma de creditare și achiziționare a terenului prin ‘credit’.
Gherla are o superbă arhitectură barocă, găzduiește cel mai mare edificiu armenesc din Europa (unde este expus tabloul ‘Coborârea lui Iisus de pe Cruce’ realizat în atelierul marelui pictor Rubens).
Azi, se împlinesc 733 de ani de la prima atestarea documentară a Gherlei (1291) și cred că este necesar să cunoaștem și să apreciem Gherla pentru valoroasa moștenirea culturală.
CASA Lászlóffy
Nu cred că s-ar putea marca mai bine ziua, decât prin finalizarea reabilitării unei superbe case baroce. Casa cu etaj și turn a fost construită de un nobil armean, Vasilian (maghiarizat Lászlóffy), în anul 1747, în stilul baroc. Are trei busturi de turci pe poarta de la intrare și un blazon.
A fost pe rând, locuință, institut militar, muzeu de istorie, spațiu de învățământ, club al tineretului, cu sală de sport (tenis, culturism), evenimente, dansuri populare și moderne, discotecă, rockotecă, videotecă, bar, iar azi își recăpătă destinația culturală urmând să găzduiască muzeul.
Felicitări Primăria municipiului Gherla! Felicitări echipei de proiect!”, a transmis Claudiu Salanță pe contul său de Facebook.
Echipa de proiectare, de la asocierea Arhi Box SRL și Utilitas CCPDRPC SRL: Arh. Călin Lada, Dr. Arh. Mihai Racu, Arh. Miruna Moldovan, Hunor Bakó, Arh. Zsuzsanna Szilagyi Bartha (proiectare arhitectură), Ing. Imola Kirizsan, Ing. Martin Székely, Ing. Georgiana Tirt (proiectare rezistență), Mihai Iancovescu (restaurare elemente piatră), Kiss Loránd, Sólyom Zsolt (restaurare elemente pictură), ing. Paul Bogdan, ing. Marius Marchis (proictare instalații).
Sursa foto: Claudiu Salanță/via Facebook

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.