Arhitectul șef al județului Cluj a câștigat detașat „meciul” cu Alin Tișe în Comisia de urbanism: 5-0
Breasla arhitecților, atât de hulită în unele situații, arată că poate fi unită atunci când este vorba despre un proiect care nu corespunde cu exigențele lor. Sau nu e pe placul lor.
Facem un scurt context, pentru a înțelege mai bine cum stau lucrurile:
- ședințele Comisiei tehnice de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) de la Consiliul Județean Cluj sunt conduse de președintele CJ, Alin Tișe;
- la ședințe, care de obicei sunt săptămânale, participă (evident) arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, și, bineînțeles, membrii comisiei;
- participarea membrilor CTATU la ședințe nu este remunerată; urbaniștii nu primesc niciun leu pentru prezența lor la ședințe, cu toate că depun o muncă pentru asta;
- a finalul fiecărei prezentări, Alin Tișe propune un aviz (favorabil/nefavorabil), după ce sunt ascultatate părerile proiectanților, dar și recomandările/obiecțiile membrilor CTATU;
- în cele mai multe cazuri, spre 99%, avizul final – ăla bătut în cuie – este cel recomandat de către Alin Tișe;
- au fost foarte puține situații când Tișe să propună un aviz, iar urbaniștii să nu fie de acord cu el și să-l întoarcă la vot;
- una dintre aceste situații foarte puțin întâlnite s-a petrecut astăzi: Alin Tișe a propus un aviz favorabil pentru un proiect, deși arhitectul șef, Claudiu Salanță, nu fusese de acord, cu argumente, pe toată durata prezentării;
- Alin Tișe a cerut aviz favorabil, însă răspunsul urbaniștilor a fost clar în favoarea argumentelor aduse de arhitectul șef al județului: 5-0.
Proiectul despre care vorbim se referă la edificarea unui mic ansamblu cu șapte case propus pe o suprafață de 5.300 de metri pătrați în satul Popești, comuna Baciu. Proiectul se află în faza elaborării planului urbanistic zonal.
5.300
de metri pătrați este suprafața propusă pentru cele 7 locuințe individuale.
Terenul se află în intravilanul satului Popești și este proprietatea unei localnice, care este și beneficiara investiției: Rodica Mariana Cociș.
Proiectul are deja vechime; el a mai fost prezent în ședințele Comisiei tehnice de urbanism, dar de fiecare dată a fost respins.
La prima sa prezentare, în urmă cu aproape doi ani, proiectantul a propus o dezvoltare pe parcele care nu le-a plăcut specialiștilor în urbanism. La recomandarea arhitectului șef, urbaniștii au propus ca locuințele să fie la stradă, perpendicular cu axul ei. S-a vorbit și de renunțarea la o parcelă sau două din proiect.
În ședința de astăzi, proiectul avea o prezentare apropiată de cea inițială (foto jos).
Proiectantul a explicat că n-a putut modifica proiectul din cauza declivității terenului, cu o pantă mare, care are nevoie de un taluz de protecție.
DECLARAȚIE
„Mie mi se pare tare înghesuit proiectul. Și dacă vorbim de satul Popești, au tot apărut clustere de genul ăsta super strânse între ele. În comparație cu reședința de comună, Baciu, care tinde să devină un orășel, Popeștiul mi se pare că-și păstrează bine caracterul de rural. Mă uit la proiect și la alura lui: îl percep ca P+2+mansardă”.
Vlad Negru, membru al Comisiei tehnice de urbanism din CJ Cluj
„Practic, să rămân la patru case (din cele șapte – n.r.)? N-o să accepte beneficiarul”, s-a interesat proiectantul lucrării.
„Nu v-am spus să renunțați la ele, ci să aveți parcelele perpendiculare la stradă”, a transmis arhitectul șef al județului, care a mai recomandat cum să fie poziționate parcările și s-a referit și la circulații.
Proiectantul a explicat că recomandările primite sunt greu de realizat.
„Orice am spune noi, dumneavoastră găsiți răspunsuri că nu se poate”, i-a răspuns arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță (foto).
La finalul prezentării, Alin Tișe a fost de acord cu documentația propusă, amintind că este vorba despre un proiect vechi de aproape doi ani și că „n-are rost să-l mai lungim”: „Vă propun un aviz favorabil. Supun la vot această variantă. În cazul în care nu trece, foarte bine, ne întoarcem la varianta pe care comisia o dorește”, a spus Alin Tișe.
Votul a fost clar împotriva variantei propuse de către Alin Tișe: 5-0 pentru argumentele arhitectului șef, Claudiu Salanță. Care, ulterior, au fost îmbrățișate de urbaniști.
Proiectul urmează să fie refăcut, iar într-o altă ședință să fie prezentat cu recomandările Comisiei de urbanism.
Ce se dorește prin acest proiect
Conform proiectului, terenul de 5.300 de metri pătrați ar urma să fie împărțit în 9 parcele: 7 parcele vor fi destinate locuințelor individuale, o parcelă pentru lărgirea străzii la ampriza de 9 metri și una pentru o alee de acces.
4.497
de metri pătrați este suprafața totală destinată celor 7 parcele pentru locuințe. Suprafețele rămase din cei 5.300 de metri pătrați (699 mp, respectiv 103 mp) vor trece în proprietate publică, pentru construcția unei alei de acces și lărgirea drumului.
Regimul de înălțime:
- S/D+P+M, S/D+P+E (S – subsol, D – demisol, P – parter, E – etaj, M – mansardă);
- înălțimea maximă a construcțiilor la cornișă – 6.00 metri;
- înălțimea maximă a construcțiilor la coamă – 11.00 metri.
Proiectul a fost realizat de biroul de urbanism și arhitectură Spin Studio din localitatea Baciu.