Arhitectul care cere zone de “zgârie nori”, în Cluj. „Oamenii vor putea beneficia de mai multe spații verzi, de plantații, de aer”

Invitata săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, a fost Ligia Subțirică, fostul arhitect șef al municipiului Cluj-Napoca. Ligia Subțirică a ieșit la pensie, dar face parte în continuare din Comisia de urbanism a municipiului, din Comisia de monumente istorice și este invitată să facă parte din jurii la concursurile de arhitectură ale Clujului.
În emisiune, fostul arhitect șef susține că, în noul plan urbanistic general al municipiului, ar trebui incluse zone unde să se construiască clădiri înalte, așa-zișii “zgârie nori”.
“Am făcut parte atâta timp din Comisia de monumente istorice și consider că centrul trebuie să fie protejat. Dar am auzit mulți arhitecți care s-au plâns că actualul PUG nu permite decât construcții cu parter și șase etaje, iar ei întrebau unde pot să amplaseze clădiri mai înalte. Se poate oriunde, doar că trebuie să realizeze un plan urbanistic zonal care să aducă derogări. De aceea, cred că noul PUG trebuie să prevadă zone unde să se construiască mai înalt. Nu în centru, dar în zone adiacente cartierelor. Parter plus 12 etaje, parter plus 14 etaje, poate nu chiar parter și 40 de etaje”, a spus Subțirică (foto).
Idee unui bloc cu 40 de etaje nu a apărut din senin. Media9 a scris că exista un astfel de proiect în zona Cora, momentan uitat în sertar din cauza unor probleme juridice. “Dacă terenul permite, fără măsuri extrem de dificile de fundare, ar fi un prim pas important și încurajator pentru alții să urmeze această linie. Ideea este că aceste turnuri, poate nu chiar de 40 de etaje, să ocupe cât mai puțin spațiu la sol și să lase distanțe mari între clădiri, ca oamenii să poată beneficia de zone verzi, de plantații, de aer”, a mai afirmat fostul arhitect șef al municipiului Cluj-Napoca.
În municipiu se finalizează acum un bloc de 25 de etaje, pe Calea Florești, și unul de 23 de etaje, în Piața Abator. Tot în Piața Abator se construiesc edificii de 16 și 17 etaje, iar pe Frunzișului au apărut clădiri de 14 etaje. Imediat după criză, pe strada Ploiești au fost ridicate trei blocuri de 13 etaje, care erau incluse într-o strategie de realizare a unui centru financiar-bancar; între timp, strategia a fost abandonată.
Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca FM, în colaborare cu Media9, poate fi ascultată în fiecare luni, de la 10:05, pe 102,2 FM.