Aquaparkul din viitor ucide bazinul din prezent. Clujul rămâne fără singurul bazin public de înot

Autor  admin   în       3 zile în urmã     3642 Vizualizări.  

Într-un oraș care investește masiv în baze sportive unde accesul este gratuit, Cluj-Napoca închide singurul bazin public de înot unde amatorii și profesioniștii își puteau exersa înotul contra cost. Bazinul olimpic din cartierul Grigorescu este închis din decembrie 2024 și, cel mai probabil, nu va mai fi redeschis niciodată.

Informația a fost confirmată indirect de viceprimarul Dan Tarcea, la o întrebare adresată de consilierul local USR Mihaela Nia. Viceprimarul a declarat joi că „deocamdată nu se va deschide acel bazin” și că o eventuală decizie de redeschidere va fi luată „în funcție de timpul estimat” pentru realizarea noului proiect: un aquapark. Practic, bazinul actual este abandonat, iar în locul lui ar urma să apară, la un moment nedeterminat, un parc acvatic de agrement.

„Costurile sunt extrem de mari acolo, dar ne putem asuma din partea Consiliului Local aceste costuri. Discutăm de peste 700.000 de lei pe lună la foarte puțini doritori care să practice înotul, cu încasări absolut minimale, de ordinul miilor de lei”, a spus Tarcea.

Păi știți de ce sunt puțini clienții: pentru că se oferă un serviciu impredictibil; an de an bazinul a fost închis câteva luni pe an. Primăria oferă vouchere pentru sport copiilor de clasa a treia, dar tocmai le mai îngrădește opțiunile de a face mișcare.

Din punct de vedere administrativ, bazinul este acum în gestiunea Primăriei, care l-a preluat de la RADP, arunci când regia s-a transformat în societatea pe acțiuni DP Napoca.

Viceprimarul a adăugat că în aprilie este așteptat pe masa Primăriei un „studiu de oportunitate” privind direcția pe care o va urma proiectul aquaparkului.

Problema este că în noul aquapark, așa cum a fost prezentat în etapele preliminare, nu este prevăzut un bazin olimpic pentru sportivi sau pentru cei care practică înotul în mod serios. Vorbim, deci, de o tranziție de la un spațiu funcțional, utilizat – chiar dacă cu dificultăți financiare – la o promisiune nedefinită de agrement și relaxare.

Este un paradox: Clujul finanțează două baze sportive în aer liber, cu acces gratuit, dar închide tocmai spațiul unde oamenii plăteau pentru a beneficia de un serviciu public – singurul bazin acoperit, accesibil iarna și esențial pentru cluburi, copii, tineri sau seniori care înoată regulat.

About