Aprobare finală pentru PNRR. Vin bani la Cluj pentru metrou, autostradă, cale ferată

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     5121 Vizualizări.  

“O veste bună: 𝐏𝐍𝐑𝐑𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐞𝐢 𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐦𝐢𝐭 𝐚𝐩𝐫𝐨𝐛𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐟𝐢𝐧𝐚𝐥𝐚̆. Urmează implementarea, ceea ce include 𝟔𝟒 𝐝𝐞 𝐫𝐞𝐟𝐨𝐫𝐦𝐞 𝐬̦𝐢 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟏𝟎𝟎 𝐝𝐞 𝐢𝐧𝐯𝐞𝐬𝐭𝐢𝐭̦𝐢𝐢 în toate domeniile. În curând vom primi prima tranșă de bani: 3,7 miliarde de euro. Suntem pe drumul cel bun!”, a postat astăzi, pe Facebook, premierul demisionar Florin Cîțu.

Cluj-Napoca are 57 de mențiuni în PNRR – Planul național de redresare și reziliență. 1,3 miliarde euro sunt prevăzuți pentru modernizarea căii ferate Cluj-Napoca – Episcopia Bihor, investiție care cuprinde și un pasaj rutier în zona Tăietura Turcului. Sunt 310 milioane de euro puși deoparte pentru metrou; faza I a proiectului are în vedere realizarea a nouă stații în Cluj-Napoca, de la Sf. Maria (Mănăștur) până la Europa Unită (Sopor), pe o lungime de 7,5 kilometri. Sunt, de asemenea, 350 de milioane de euro care vizează construirea unor spitale noi, plănuite de Consiliul Județean. Se dorește un centru de transplant pe strada Victor Babeș și un spital pediatric de urgență monobloc, în Borhanci.

Tot din PNRR se realizează și autostrada Nădășelu – Poarta Sălajului. Lucrările au început anul acesta. Segmentul de autostradă are 42 de kilometri și a fost estimat la 340 de milioane de euro.

În plan sunt bani și pentru realizarea unui muzeu, la Florești. Îi va spune „Mutra” – Muzeul Identităților și Conflictelor Transilvănene și este o investiție solicitată de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei. Numai acesta va costa 15 milioane de euro.

În total, România a obținut 29 de miliarde de euro pentru redresare după pandemie. O parte sunt fonduri nerambursabile, o alta, credite garantate de Uniunea Europeană. Lucrările incluse în PNRR trebuie finalizate până în vara anului 2026. Primii bani sunt așteptați să vină în România în luna decembrie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.