Apel pentru școala din Bună Ziua. Cum ar veni: „Mișcați-vă, că pierdem banii!”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1750 Vizualizări.  

Cartierul Bună Ziua are blocuri, iar în rest, prea puține lucruri. Există acolo o școală privată unde se accede cu greu, un magazin, un hotel și zero dotări publice, cum li se spune. Parcul acela mare și frumos promis e tot promisiune. Școala pentru numeroșii copii din zonă este în Zorilor sau în centru.
În acest context, USR a propus acolo un hub educațional. Consilierul local Călin Groza critică însă modul foarte lent în care avansează proiectul și atrage atenția asupra faptului că orașul ar putea pierde banii din PNRR pentru construcția de școli noi. Altfel spus, „mișcați-vă, că pierdem banii”.
„Proiectul a ajuns abia acum în evaluarea Comisiei de urbanism a Primăriei și suntem convinși că este necesară, prin aceeași lege, și reducerea termenelor de aprobare a PUZ-urilor, SF-urilor și pentru emiterea autorizațiilor de construire. Școlile din cartierele învecinate și centrul orașului sunt supraîncărcate, clujenii stau tot mai mult în trafic și nu este posibil să se aștepte mai bine de 2 ani pentru finalizarea unui PUZ și studiu de fezabilitate! Mai mult, dacă proiectul ar fi aprobat în timp util s-ar putea accesa o finanțare de până la 8 milioane de euro prin apelul PNRR deschis între 05 mai-05 iulie 2023 pentru construcția de școli noi!”, a transmis Călin Groza.

Consilierul local crede și că zona extinsă a Clujului ar trebui să aibă un plan urbanistic general metropolitan, un instrument care devine posibil după aprobarea noului Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor.

„USR Cluj a propus în proiectul de constituire a Consorțiului administrativ tocmai realizarea unui PUG pentru municipiul Cluj-Napoca și comunele învecinate, pentru a asigura o dezvoltare coerentă în zona metropolitană. Proiect pe care Primăria l-a pus la sertar cu motivul ca așteaptă reforma teritorial-administrativă, care tot nu vine de peste 30 de ani!”, spune Călin Groza.
Noul Cod al amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor a ajuns ca propunere legislativă în Senat și unifică cele trei legi importante din domeniu: Legea 350 privind amenajarea teritoriului și urbanismul, Legea 50 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții și Legea 10 privind calitatea în construcții.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.