Apariție rară pe Lacul Chios din Cluj. A „aterizat” de pe alt continent

Autor  Tudor Știrbu   în       3 years în urmã  

O apariție foarte rară a avut loc astăzi pe malul lacului Chios, din centrul Clujului. Este vorba despre o gâscă canadiană, care, din motive neștiute, a ajuns la Cluj.

Foarte mulți dintre cei prezenți azi în zonă, părinți și copii, s-au înghesuit s-o pozeze. Gâsca a stat cuminte să fie fotografiată: ziceai că e Naomi Campbell pe catwalk sau, mai recent, Thylane Blondeau, considerată cea mai frumoasă femeie din lume.

Despre ea e vorba :-))

Sau Mădălina Ghenea, de la noi. Să zicem :)). Ei, da, dar cum spuneam: gâsca n-a schițat niciun gest de respingere când a fost vorba de sesiunea foto.

 

Dar ce e cu pasărea asta direct la Cluj? Cum a ajuns ea aici?

„Nu trăiește la noi în salbăticie. Cred că au adus-o pentru parc”, a fost părerea biologului clujean Călin Dejeu. Media9 a stat de vorbă și cu reprezentantul RADP Cluj, Doru Teodorescu, care administrează lacul Chios.

Acesta a spus că n-are nicio idee cum a ajuns gâsca pe lac și că societatea n-a intermediat vreo înțelegere cu vreo grădină zoologică pentru a aduce pasărea la Cluj (cum e cazul lebedelor, care vin de la Târgu-Mureș).

O altă opinie a avut-o un alt biolog clujean.

„Cel mai probabil este vorba de o gâscă ce a scăpat de undeva, de la vreun crescător sau ceva de genul ăsta. Din România sau din Ungaria. Există populații sălbăticite de acest fel în Europa, în nordul continentului nostru și în Germania. Foarte multe. Acolo au fost aduse gâștele ăstea, iar ele au scăpat din grădinile zoologice și s-au sălbăticit.

Dar cea mai mare probabilitate e ca pasărea respectivă să provină de la un crescător de aici, din zonă. Însă populațiile ăstea se extind. Deci, s-ar putea ca și noi să avem peste 10-15 ani populații de gâscă canadiană. Pentru că ele, spre deosebire de alte  specii, preferă zonele ăstea antropizate (cu populație multă, construcții și tot ce decurge de aici – n.r.), dar să existe niște lacuri sau mlaștini”, a declarat, pentru Media9, Alexandru Stermin, biolog și profesor la UBB Cluj.

Cine e vedeta  

Gâsca canadiană poate fi observată în România numai ca specie în captivitate în grădinile zoologice și parcurile din orașe, conform site-ului pasaridinromania.ro. Este o specie nativă zonelor nordice și temperate ale Americii de Nord.

Specia cuibărește în apropierea apelor continentale, de obicei deschise și întinse, dar și în regiuni împădurite. Populația din vestul Europei este în general sedentară, iar cea nordică migrează de obicei în Olanda, rar ajungând cazuri izolate de indivizi în centrul Europei.

De la distanță nu se deosebește prea mult de o gâscă cenușie, dar gâtul apare închis la culoare și pieptul este deschis, fiind mai mare și cu gâtul mai lung.

Se evidențiază clar de toate celelalte specii de gâște prin banda albă ce acoperă obrajii și gușa de la un capăt la altul. Se hrănește în ape puțin adânci, ca lebăda, dar și pe pășuni și terenuri arabile în general cu fire de iarbă, cereale, dar și cu insecte și moluște mici.

Lungimea corpului este de 75-110 cm, iar anvergura aripilor de 127-185 cm, cu o masă corporală de 3-5 kg. Longevitatea maximă înregistrată este de 23-24 de ani.

 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.