Aparate și echipamente medicale de recuperare pentru 11 centre în care sunt internate persoane vârstnice, cu dizabilități sau aflate în nevoi
Consilierii județeni au aprobat, în ședința convocată de îndată marți, 17 septembrie, 11 proiecte care s-au referit la achiziționarea unor echipamente de recuperare, aparaturi sau produse de curățenie pentru centrele ori căminele din subordinea CJ Cluj în care sunt internate persoane cu dizabilități, vârstnice sau aflate în nevoi. Achiziționarea acestor produse se va face din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (90%); și al Consiliului Județean Cluj (10%) în urma unor licitații publice.
Cele 11 centre care vor primi aceste echipamente sunt următoarele:
- CENTRUL DE ABILITARE ŞI REABILITARE PENTRU PERSOANE ADULTE CU DIZABILITĂȚI JUCU;
- CASA DE TIP FAMILIAL 1 CLUJ-NAPOCA (str. Fabricii);
- CASA DE TIP FAMILIAL 2 CLUJ-NAPOCA (str. Fabricii);
- CASA DE TIP FAMILIAL 3 CLUJ-NAPOCA (str. Fabricii);
- CASA DE TIP FAMILIAL „GRIGORESCU„ CLUJ-NAPOCA;
- CASA DE TIP FAMILIAL „TÂRNAVELOR” CLUJ-NAPOCA;
- CASA DE TIP MATERNAL „LUMINIȚA” CLUJ-NAPOCA;
- CĂMINUL PENTRU PERSOANE VÂRSTNICE GHERLA;
- CENTRUL DE RECUPERARE PENTRU COPII CU DIZABILITĂȚI CLUJ-NAPOCA;
- CENTRUL RESPIRO PENTRU FAMILIILE COPIILOR CU DIZABILITĂȚI „ACASĂ” CLUJ-NAPOCA;
- CENTRUL DE PRIMIRE A COPILULUI ÎN REGIM DE URGENŢĂ „GAVROCHE” CLUJ-NAPOCA.
Un proiect care a stârnit mai multe intervenții a fost cel referitor la achiziționarea, printre altele, a unei găleți cu mop de la Vileda. Consilierul județean de la USR, Mihai Iepure (foto jos), a remarcat că în referat, acest produs de curățenie urma să fie cumpărat cu 1.600 de lei/bucata. Prețul i s-a părut foarte mare și, din acest motiv, a cerut mai multe detalii.
Și președintele de ședință, Vakar Istvan, a fost contrariat de preț și a cerut explicații. A intervenit directorul general al DGASPC Cluj, Nicoleta Molnar (foto în ecranul mare), care a spus că, probabil, este vorba despre o eroare materială. Și că n-ar fi vorba de o găleată și mopul aferent, ci de un cărucior pentru curățenie de la același producător.
3.021.803,84
de lei, inclusiv TVA, este valoarea totală cumulată a celor 11 proiecte.
Acestea vor fi finanțate în proporție de 90% din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, cofinanțarea de 10% urmând a fi asigurată de Consiliul Județean Cluj.
Fondurile obținute prin intermediul celor 11 proiecte vor fi folosite în principal pentru dotarea centrelor cu aparatură necesară recuperării și reabilitării beneficiarilor, dar și pentru dotarea bucătăriilor, dormitoarelor și spațiilor comune.
Vor fi achiziționate, astfel, echipamente specifice precum elevatoare pentru mobilizarea beneficiarilor, verticalizatoare de pat Michelangelo, mese de kinetoterapie, benzi de alergare, plăci vibrante, biciclete active pentru copii mici și biciclete eliptice, verticalizator pentru copii, bare paralele cu sistem de susținere cu hamuri, aparate de terapie combinată, aparat de magnetoterapie, etc.
Cine sunt beneficiarii acestor servicii
Beneficiarii serviciilor sociale oferite în cadrul celor 11 centre sunt copii cu nevoi speciale, tineri și persoane adulte cu dizabilităţi care nu au aparţinători sau sprijin din partea familiei, nu au posibilitatea de a-şi asigura condiţii decente de locuit din resurse proprii, nu se pot gospodări singure şi necesită asistenţă şi îngrijire, persoane semidependente și dependente.