Apahida, pe urmele Floreștiului? 12 scări de bloc propuse în Dărăuaș

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã     2053 Vizualizări.  

Apahida își face un plan urbanistic general (PUG) și încearcă să nu devină un “nou Florești”. Dar proiectele imobiliare propuse fix încolo par să o ducă.

Avem un caz în vatra satului, despre care vom discuta mai târziu, dar și unul la estul străzii IC Brătianu, în zona Dărăuaș. Un domn Vasile Meseșan (împreună cu asociații) dorește să construiască acolo șase imobile cu patru etaje, 12 scări de bloc. În Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) a județului s-a prezentat arhitectul Mihai Schmidt. Prin planul urbanistic zonal se cerea introducerea terenului în intravilanul comunei Apahida.

25.700

de metri pătrați de teren dispun investitorii, care au estimat că suprafața desfășurată a construcțiilor va fi de 21.000 de metri pătrați.

Specialiștii din CTATU s-au arătat sceptici. Nu au văzut un studiu de trafic, proiectul nu are o analiză geo-tehnică serioasă, într-o zonă cunoscută cu alunecări de teren, s-a cerut o gândire mai atentă a rețelelor de utilități, inclusiv prin posibilitatea amplasării unei stații de epurare, iar spațiile verzi propuse au fost considerate de slabă calitate. A sintetizat arhitectul Octav Olănescu. “Se creează o imagine alterată a Apahidei, este o dezvoltare pe care nu știu dacă ne-o dorim. Ar trebui să evităm să mai facem greșelile care s-au făcut la Florești. Ce se propune este o chestiune nefirească, în alte societăți nu sunt recomandate astfel de dezvoltări. Aș propune o densitate mai mică și clădiri mai mici, pentru că avem un teren agricol cu indici de oraș”, a spus Olănescu.

Ședința CTATU a fost condusă vineri, în mod excepțional, chiar de președintele Consiliului Județean, Alin Tișe. E greu să fii administratorul unui județ. Cu cine să ții? Cu alegătorii, cei mulți, sau cu oamenii de afaceri, care sunt mai puțini, dar care cresc încasările la buget? “Trebuie să fim preocupați de planul unui investitor, oamenii trebuie să fie susținuți. Nu mi se pare mult P+4, alături sunt tot blocuri cu patru etaje”, a spus Tișe, referitor la propunerea lui Olănescu de a se reduce numărul de etaje.

Interesant este că, pe planșă, apar o multitudine de blocuri, desenul e chiar luxuriant. În documentele scrise se precizează însă că există blocuri în apropiere doar pe strada Octavian Paler și sunt cu două etaje întregi și unul retras. Aprobarea a patru etaje pentru susținerea domnului Meseșan ar mai fi un pas spre “ghetoizarea” Apahidei.

“Vasile Meseșan a mai construit în comună, la Dezmir și Sânnicoara. În Dărăuaș mai există deocamdată doar acele blocuri de la Omnia Residence, de pe strada Octavian Paler. Dar în Dărăuaș se va mai construi, în noul plan urbanistic general este gândită ca o zonă de blocuri. Noi am dezbătut proiectul în Consiliul Local, în vederea introducerii din extravilan în intravilan, dar am trimis documentația la Consiliul Județean. Vom aproba blocurile dacă vor fi avizate de Consiliul Județean”, a spus Grigore Fati, primarul comunei Apahida.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.