Apă mai bună. Compania de Apă „Someș” a finalizat recepția lucrărilor de reabilitare a sursei subterane Florești. Investiție de peste 80 de milioane de lei
![Apă mai bună. Compania de Apă „Someș” a finalizat recepția lucrărilor de reabilitare a sursei subterane Florești. Investiție de peste 80 de milioane de lei](https://media9.ro/wp-content/uploads/bfi_thumb/Cartolina-Sursa-sub.-apa-Floresti-e1734524291404-3lr8wnz5dq5xt5t6hnszyi.jpg)
Compania de Apă „Someș” s.a. a finalizat recepția lucrărilor de reabilitare a sursei subterane Florești, în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă – PDD 2023-2027.
Contractul, în valoare de 83.616.510 lei fără TVA, a vizat reabilitarea, retehnologizarea și modernizarea sursei de apă subterane Florești, respectiv a captărilor, puțurilor, drenurilor, a lacurilor de infiltrație, stațiilor de pompare și a digurilor de apărare împotriva viiturilor.
DECLARAȚIE
„Investiția în retehnologizarea și modernizarea sursei subterane din Florești a fost necesară pentru îmbunătățirea procesului de captare a apei din sursa subterană Florești. Ne bucurăm că banii europeni continuă să influențeze în bine modul de viață și nivelul de trai al clujenilor”.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
În cadrul acestui proiect au fost realizate 97 de puțuri de captare, nouă puțuri colectoare, 4.500 de metri de drenuri, un nou front de captare în lungime de 1.130 de m, au fost înlocuite pompele de apă și montate pompe submersibile noi. De asemenea, au fost reabilitate sistemul de sifonare și de infiltrație, drenurile, alimentarea lacurilor, puțurile de monitorizare și sistemul de clorinare. În plus, a fost implementat sistemul de monitorizare SCADA, în vederea automatizării monitorizării permanente a calității apei subterane.
Implementarea acestui proiect a fost necesară deoarece actuala sursă subterană de apă aflată pe teritoriul comunei Florești a fost amenajată la finalul secolului al XIX-lea. Lucrările de execuție au fost realizate în trei etape și au rezultat prin amenajarea a cinci zone de captare distincte: Uzina Florești, Captația Șapca Verde, Captația I, Captația II şi Stația E.
Programul de Dezvoltare Durabilă – PDD, care acoperă perioada de programare 2021-2027, este numele sub care continuă și vor fi finalizate investițiile cofinanțate de UE, demarate de Compania de Apă Someș S.A. începând cu anul 2019, în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020”, derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM 2014-2020.