Autor Ionel Lespuc
în Stiri
11 luni în urmã
8817 Vizualizări.
Canalul Morii, acoperit cu o dală la finele anilor ’80, pentru lărgirea străzii George BariÈ›iu, vede din nou lumina zilei. Lucrările pentru amenajarea parcului IL Caragiale, È™i a zonei adiacente, începute în octombrie, au adus la suprafață pârâul, deocamdată doar în partea dinspre Palatul Telefoanelor.Â
Procesul este acum invers. Prin scoaterea pârâului la lumină se va îngusta din nou strada George Barițiu. Se pierd locurile de parcare la bordură, de fapt, acestea s-au evaporat de la deschiderea șantierului. Se vor desființa și parcările din fața Palatului Telefoanelor. Peste Canalul Morii se va realiza un pod, conectat la o trecere de pietoni. Pista de biciclete va fi amenajată pe marginea carosabilului, iar trotuarul va fi dus pe la marginea parcului, pe malul drept al pârâului.
2.215
metri pătrați de pe strada George Barițiu sunt supuși modificărilor, cu ocazia acestui proiect.
Suprafața totală amenajată prin proiect este 11.676 mp. și include parcul I.L. Caragiale – suprafață amenajată 4.864 mp., respectiv strada O. Petrovici – suprafață amenajată 4.597 mp.
Se va reamenaja integral suprafața Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului decât există în prezent.
15.848.050
de lei, fără TVA, este valoarea ofertei financiare a celor de la Nord Conforest s.a., câștigătorii licitației. Pentru acest proiect, Primăria cheltuie fonduri europene.
În zona studiată se vor face și săpături arheologice. Se caută continuarea zidurilor din partea de nord a vechiului oraș. La final, va fi aplicată o bandă de metal cu un text realizat de istorici, pentru a explica importanța descoperirilor. În parc vor fi, de asemenea, panouri informative care vor depăna istoria Clujului.
14
luni este durata execuției. Va fi gata, teoretic, la final de 2024, practic undeva prin 2025.
Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.