Aoleu! Arhitectul care a mutat grupul statuar “Școala ardeleană” și-ar putea pierde dreptul de semnătură + Emil Boc comandă o statuie nouă

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     9253 Vizualizări.  

Nu e de joacă cu decizia de a se elimina soclul grupului statuar “Școala ardeleană”. Arhitectul care a luat această decizie, Macalik Arnold, ar fi trebuit să consulte, conform normelor deontologice ale breslei, ar fi trebuit să consulte proiectantul inițial. Așa cum Media9 v-a spus, proiectantul este Adriana Matei, fost decan al Facultății de Arhitectură și Urbanism. Și tot noi v-am spus că doamna Matei, 77 de ani, nu a fost consultată.

Proiectanta soclului statuii de pe Kogălniceanu: „Este un act de absolut vandalism” + Ce prevedea proiectul original

În emisiunea Urbea9, produsă de Media9, actual decan al facultății, Șerban Țigănaș, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România. “Cel care este lezat se poate adresa Comisia de Disciplină a Ordinului Arhitecților din România, se va analiza și se va decide. Este posibilitatea de a se suspenda dreptul de semnătură a celui care nu a respectat codul deontologic”, a spus Țigănaș. Concret, dacă Adriana Matei se va adresa OAR, va exista un caz Macalik pe masa Comisiei de Disciplină.

Vezi emisiunea AICI.

Și primarul Emil Boc l-a criticat astăzi pe Macalik. “El a recunoscut public că a câștigat concursul de soluții cu soclul vechi. Atunci cum ți-ai permis să mergi la Comisia de monumente cu altă soluție? Este un mare semn de întrebare asupra proiectantului, dacă arhitectul cu de la sine putere decide să elimine acest soclu. Nu putem rezilia contractul, pentru că pierdem bani europeni. Arhitectul trebuie să explice de ce a mers cu o altă soluție, iar Comisia de monumente istorice, de ce tergiversează luarea unei decizii”, a spus Boc, la Napoca Live.

Primarul a subliniat că a cerut și păstrarea bustului lui Emil Racoviță, despre care specialiștii spun că este de interior. “Lăsați bustul acolo! Comandăm o statuie mai mare a lui Racoviță, de exterior, și după aveea putem muta acest bust undeva în interior”, a spus edilul șef al Clujului.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.