Anti-extremism. Conferința clujenilor care duc pacea în lume

Clujul găzduiește ONG-ul numit PATRIR, Institutul Român pentru Pace. Cunoscut mai puțin intern, dar cu rezonanță puternică în afara țării, mai ales în țări din Africa și Orientul Mijlociu. Oamenii de aici merg în zone de război și mediază negocieri de pace sau organizează la Cluj și în alte țări traininguri și conferințe dedicate unor înalți demnitari din țări aflate în zone cu instabilitate.
Săptămâna viitoare, PATRIR organizează o conferință privind strategii pentru combaterea polarizării și extremismului.
În perioada 26 – 29 aprilie 2021, conferința organizată de 6ISF-P: Rhizome against Polarization, CHAMPIONs, YoungRes, WayOut, ARMOUR, Bridge – proiecte finanțate de către Comisia Europeană, va aduce la comun experiența a peste 30 de organizații din Europa, originare din 15 țări diferite. Evenimentul este o oportunitate pentru experți și practicieni să împărtășească cele mai bune practici și să dezvolte strategii pentru combaterea polarizării și extremismului. Evenimentul online va fi structurat pe șase panel–uri, unsprezece ateliere practice, forumuri pentru practicieni și o sesiune specială pentru starea curentă a extremismului, polarizării și extremismului violent.
#EUPrevent aduce împreună o echipă de cercetători, practicieni și decidenți politici pentru a răspunde provocărilor actuale ale radicalizării și polarizării în Europa, aducând astfel sugestii pentru o direcție de viitor în politici și practică.
Iată programul evenimentului, pe zile:
Prima zi va avea în vedere tema privind „Oportunități, Provocări și Direcția viitoare” în prevenirea polarizării și radicalizării în Europa actuală. Sylvia Bottarin, din partea Departamentului General pentru Migrație și Interne (Comisia Europeană), Moussa al-Hassan Diaw (Derad EU, Austria), Luca Gervasoni Vila (NOVACT, Italia) și Kai Brand Jacobsen (PATRIR, România) vor fi speakerii care, pornind de la vastă lor experiență în domeniu, vor reflecta asupra scopului, dinamicii și provocărilor întâlnite în procesul de contracarare a radicalizării și extremismului în Europa. Vor avea în vedere contexte diferite, dar vor împărtăși aceeași abordare de la nivel local și același devotament pentru comunitate.
A doua zi se concentrează pe „Lecții de pe teren” și va consta în cinci workshop-uri pe teme relevante: participarea tineretului (unde experții din CULTURES Interactive vor discuta sub formă de joc munca de prevenție pe tema echității sociale) și educației (unde proiectul ARMOUR va prezenta uneltele necesare dezvoltării individuale a rezilienței împotriva polarizării și extremismului violent). În atelierul pentru abordările pentru orașe, practicienii se vor concentra asupra modului în care orașele pot aborda extremismul și îmbunătățirea colaborării între sectoarele de activitate. În sesiunea despre gen, experți din domeniu vor adresa rolul genului în narativele extremiste. Reprezentanți ai TechSoup și ZettaCloud vor prezenta plug-ins folosiți pentru identificarea știrilor false și jocurile online ca unelte de prevenție în cadrul sesiunii Tech. Majoritatea sesiunilor din ce-a de-a doua zi vor fi susținute și organizate de reprezentanți ai Institutului Român pentru Pace (PATRIR) din Cluj-Napoca.
Ziua a treia pune în prim plan îmbunătățirea răspunsului și practicilor de prevenție, precum și rolul inovațiilor tehnologice în acest context. Șase ateliere vor adresa teme precum politicile de tineret, prezentate de către Elena Kundrat și Elisabeth Nagy din Südwindwho, în vederea prezentării uneltelor prin care tinerii sunt plasați în avangardă combaterii radicalizării, urii și extremismului. În aceeași notă, reprezentând OSCE, Orlaith King va vorbi despre Live Initiative, o inițiativă de creștere a capabilităților tinerilor în combaterea extremismului. În sesiunea de monitorizare, evaluare și învățare, experții vor discuta importanța feedback-ului în îmbunătățirea practicii și politicilor, împreună cu Marzena Kordaczuk-Was, reprezentând Platforma Polonă pentru Securitatea Națională. În sesiunea pentru abordările la nivel de oraș, participanții vor afla despre practicile abordate de municipalități în vederea prevenirii și mitigării polarizării, discuția fiind moderată de reprezentanții Orașului Rotterdam și Leuven, printre mulți alții. Pe lângă resursele online (precum firstlinepractitioner.com website) prezentate de către Florian Huber (SYNYO GmbH), reprezentantul Cultures Interactive – Harald Weilnböck ne va spune despre cooperarea între agenții și bunele practici în deradicalizare.
Aceste ateliere sunt susținute concomitent și este nevoie de înregistrare pentru a participa la ele.
O sesiune specială va fi susținută în după-amiaza celei de-a treia zi de către Roger Eatwell și Matthew Goodwin, autori ai National Populism: The Revolt Against Liberal Democracy (Penguin, 2015), o carte ce atenționează asupra recentelor evenimente în radicalizare și polarizare. Dialogul lor va explora cauzele și condițiile pe termen lung care au declanșat condițiile emergente ale populismului și contestării democrației liberale.
Ziua 4, ultima, va consolida lecțiile dobândite și recomandărilor pentru viitoare proiecte și dezvoltarea de politici prezentate de către reprezentanții celor 6 proiecte ISF-P finanțate de către Comisia Europeană.