Ansamblu de 15 case lângă Cluj, respins de urbaniști. „Cum ajungem la acest teren? Prin aer?”
Proiectul unui mic cartier de 15 case în localitatea Chinteni a fost respins în ședința Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
Este vorba despre un proiect imobiliar care presupunea construirea unui ansamblu rezidențial format din 15 locuințe individuale cuplate – înșiruite (P+1E+2E retras) și a unui centru comunitar în satul Chinteni pe o suprafață de 5.735 de metri pătrați.
Proiectul prezentat în ședința CTATU se află în faza de elaborare PUD pentru obiectivul: „ansamblu rezidențial format din 15 locuințe individuale cuplate-înșiruite (P+1E+R, adică parter, etaj întreg și etaj retras n.r.) și centru comunitar”.
Reprezentantul proiectantului le-a spus specialiștilor în urbanism că micul cartier are premizele unei locuiri foarte liniștite „fiind foarte departe de inima localității”.
DECLARAȚIE
„Nu propunem accese auto individuale în incintă. Se dorește expulzarea către exterior a tot ce înseamnă mașină și educarea prin acceptarea de a locui aici a viitorilor utilizatori în sensul unei incinte în care să-ți poți lăsa copilul afară fără probleme. A fost rezolvat numărul de parcări necesare separat și doar ocazional pentru aprovizionare”.
Reprezentantul proiectantului, biroul de arhitectură ZEN Studio AGD Gura Humorului, Suceava
Proiectul n-a fost deloc pe placul specialiștilor în urbanism din CTATU. Ba chiar a fost desființat! Primul care a remarcat deficiențe majore pe planșele prezentate a fost chiar arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, care, placid, l-a întrebat pe proiectant:
„Cum ajung aici?”. Întrebarea i-a încurcat și pe proiectant, și pe președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
„Cum, cum ajungeți acolo? Vă referiți la căile de acces? Doar n-au făcut oamenii ăștia proiectul fără căi de acces”, a presupus Alin Tișe.
„Domnule președinte, cel mai apropiat drum asfaltat de amplasamentul studiat este la cel puțin 700 de metri”, a explicat arhitectul șef al județului.
„Asflatat, nu, dar poate fi vreun drum care nu e asfaltat că nu s-a făcut ansamblul”, a încercat Tișe.
Arhitectul șef a apelat la planul de încadrare în zonă, arătând că în apropierea terenului studiat nu este decât un singur drum, nici măcar comunal, ci local, din pământ, cu o lățime de aproximativ 4 metri. Departe și el de terenul studiat.
„Cum ajungem la acest teren? Prin aer? Cum?”, l-a întrebat și Alin Tișe pe proiectant.
Deși s-a codit să răspundă, proiectantul a trebuit s-o facă presat fiind de președintele CJ Cluj.
„În momentul de față, nu avem…”, a spus proiectantul.
E foarte posibil ca realizatorii proiectului să se fi așteptat ca administrația locală, respectiv Primăria Chinteni, să realizeze pe cheltuiala comunei căile de acces și canalizarea în zonă.
Tișe i-a recomandat proiectantului să ia legătura cu reprezentanții primăriei pentru a lămuri problema accesului la amplasamentul studiat.
DECLARAȚIE
„Din punctul meu de vedere, noi discutăm astăzi nimic. Tot ce discutăm aici, recomandări, soluții, propuneri, sunt influențate de posibilitatea ca dumenavoastră să aveți acces la teren. Dar în lipsa căilor de acces, acest teren nu poate fi construit. Discutăm în zadar până când nu aveți cu primăria un punct de vedere comun și foarte clar vizavi de căile de acces, de utilități, care sunt drumurile publice despre care vorbiți ș.a.m.d. Înaintă să ajungeți în comisie, trebuia să aveți rezolvate chestiunile ăstea”.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
Alin Tișe, care conduce și ședințele CTATU, a recomandat un aviz nefavorabil și i-a cerut proiectantului să ia legătura cu Primăria Chinteni și să lămurească problema căilor de acces. Proiectul a fost respins cu 7 voturi de către membrii Comisiei de urbanism.
5.735
de metri pătrați este suprafața parcelei pe care ar urma să se edifice cele 15 locuințe.
Parcela are suprafața de 5.735 de metri pătrați și o formă trapezoidală, cu dimensiunile maxime în plan de 130,25 x 50,65 de metri.
Deschiderea la stradă este de 45 de metri, se arată în documentație.
Care sunt vecinătățile:
- la N – drum (nc 76345);
- la E – proprietate Elisabeta Veres (nc 63500);
- la S – proprietate Statul Român, domeniul public, în administrarea ANIF
- la V – proprietate Atelier Epitet S.R.L. (nc 81393).
Nu există construcții în vecinătatea amplasamentului. În prezent, terenul este liber de construcții.
Memoriul tehnic arată următoarele:
- Ansamblul va fi alcătuit din 5 locuințe tip 1, 6 locuințe tip 2, o locuință tip 3 și 3 locuințe tip 4.
- Locuința tip 1 va avea dimensiunile de gabarit de aprox. 7.30 x 11.35m și regimul de înălțime P+1E+2Er.
- Locuința tip 2 va avea dimensiunile de gabarit de aprox. 9.00 x 10.90m și regimul de înălțime P+1E+2Er.
- Locuința tip 3 va avea dimensiunile de gabarit de aprox. 10.20 x 13.05m și regimul de înălțime P+1E+R.
- Locuința tip 4 va avea dimensiunile de gabarit de aprox. 9.10 x 10.20m și regimul de înălțime P+1E+2E
- Centrul comunitar va avea dimensiunile de gabarit de aprox. 33.00 x 8.10m și regimul de înălțime P.
15
locuri de parcare este minimul prevăzut pentru acest proiect imobiliar.
Beneficiarul acestui proiect este s.c. Atelier Epitet s.r.l. din Brașov, iar proiectantul este s.c. ZEN Studio AGD din Gura Humorului, județul Suceava.