Angajații UMB, pe șantierele Autostrăzii Transilvania: fără cască, fără ham, fără protecție. „Mă trec fiorii numai când îi văd cum stau acolo sus, din nou mă întreb de ce nu sunt legați?”
Angajații constructorului UMB lucrează pe Autostrada Transilvania sub iminența producerii unor accidente zi de zi. Unii dintre muncitorii UMB lucrează pe șantierul de la viaductul Nădășelu (județul Sălaj) la o înălțime de cel puțin 25-30 de metri fără a avea toate echipamentele de protecție.
Fără schele ridicate în unele locuri, unii fără hamuri sau fără căști de protecție.
Explicăm mai jos. Dar, mai întâi:
Din capul locului, trebuie să vă spunem că articolul pe care îl veți citi mai jos nu este îndreptat împotriva constructorului UMB, deținut de Dorinel Umbrărescu.
Ceea ce face compania omului de afaceri băcăuan este extraordinar! UMB este implicată în foarte multe proiecte de mare infrastructură rutieră în toată țara. Și din ce vedem, o face foarte bine! Toate bune, s-o țină tot așa!
O arată feedback-urile primite. Lucrează pe șantiere de pe Autostrada Transilvania, pe autostrada dintre Buzău și Pașcani și pe Lotul 4 al Autostrăzii A0 București Nord.
155
de kilometri este totalul kilometrilor de autostradă contractați de UMB.
Potrivit CNAIR, UMB are 9 din totalul celor 23 de contracte, peste 155 kilometri din cei aproape 440 kilometri de autostrăzi şi drumuri expres aflaţi în prezent în execuţie în România, adică peste 35% cotă de piaţă pe drumurile de viteză.
UMB are încă 7 proiecte majore în execuţie: A0 Nord loturile 2 şi 4, A3 Nădăşelu-Zimbor-Poarta Sălajului, DEx12 Slatina-Coloneşti-Piteşti şi DEx6 Galaţi-Brăila.
Dar, dar… Și încă o dată darrrr…
O filmare făcută cu puține zile în urmă cu drona peste viadactul Nădășelu, parte din Autostrada Transilvania, ne arată că unii dintre angajații UMB lucrează la o înălțime de cel puțin 25-30 de metri deasupra solului fără a avea cele mai simple protecții vizavi de normele de protecție a muncii. Și e vorba de viața acestor oameni.
Sigur, angajații sunt obișnuiți cu înălțimile, or fi și curajoși și cu siguranță n-au probleme cu ele, dar, darrr… sunt la o înălțime considerabilă și nu poartă echipamente pentru lucrul la mare înălțime.
Unii dintre ei nu poartă ham și nici măcar o cască de protecție. După cum se vede în imaginile de mai jos.
În imaginie se vede, la un moment dat, că între două pile (stâlpii aceștia imenși din beton – n.r.) a fost făcută o punte din două scânduri, care face trecerea între cei doi stâlpi la peste 30 de metri deasupra solului. Te cam trec fiorii, nu? Aici e:
Un alt angajat mătură platforma și aruncă resturile de la 30 de metri. O face la vreo 10-20 de centimetri de hău. Nu există balustrade de protecție, nu există nimic.
Toate acestea au fost remarcate și de câțiva dintre cei care au urmărit înregistrarea video de pe youtube.com:
- „Mă trec fiorii numai când îi văd cum stau acolo sus, din nou mă întreb de ce nu sunt legați??? Lăudăm UMB, toată stima, dar într-o zi o să cadă unul și vedem după…”
„O companie așa de mare ca UMB nu investește mai nimic în echipamente și norme de protecție
Lucrăm ca în Evul Mediu, dar ne lăudăm cu viaducte spectaculoase și autostrăzi făcute cu viteza luminii! Nici măcar în China nu există atâta inconștiență!!
Orice lucrător care nu poartă echipamentul corespunzător și nu respectă normele de siguranță e dat afară pe loc.
Media9 a încercat să ia legătura cu reprezentanții UMB, dar până la ora redactării articolului n-au putut fi contacați. Pe numerele de telefon oferite nu răspunde nimeni. Vom reveni cu reacția UMB atunci când ea va veni.