Analize spațiale complexe făcute cu ajutorul tehnologiilor GIS la Consiliul Județean Cluj

Autor  admin   în       2 years în urmã  

Consiliul Județean Cluj a inițiat achiziția serviciilor de elaborare a unor baze de date complexe de evidență a zonelor de protecție a patrimoniului cultural, monumente istorice și situri arheologice, utilizând tehnologiile GIS.

Ce este GIS-ul 

GIS-ul (Sistem Informațional Geografic) este cadrul care permite culegerea, gestionarea și analiza datelor. Având rădăcinile în știința geografiei, GIS-ul integrează mai multe tipuri de date.

GIS analizează locații spațiale și organizează straturi de informații în vizualizări utilizând hărți și scene 3D. Având această capabilitate unică, GIS-ul dezvăluie o înțelegere mai profundă a datelor, cum ar fi modele, relații și situații – ajutând utilizatorii să ia decizii mai inteligente.

Bază de date pentru elaborarea unor documentații specifice

Potrivit reprezentanților CJ Cluj, scopul realizării acestor baze de date, de către specialiști și arheologi atestați, este acela de a le transpune în părțile desenate aferente documentațiilor de amenajare a teritoriului și de urbanism, pentru a fi utilizate în elaborarea documentațiilor specifice.

DECLARAȚIE:

Având în vedere proiectul pilot derulat la nivel național, prin care am digitalizat integral procesul de eliberare a certificatelor de urbanism, obținerea de date concrete, corecte și actualizate cu privire la zonele de protecție este extrem de utilă. Folosind acest sistem informatic vom putea să efectuăm analize spațiale complexe, acestea fiind un instrument extrem de util în procesul de luare a deciziilor” – Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

O bază de date complexă

Astfel, până la finalul anului în curs, Consiliul Județean Cluj va beneficia de o bază de date complexă care, prin tehnologiile de tip GIS, va integra în mod structurat elementele de tip vectorial cu datele descriptive asociate obiectului grafic.

Concret, după inventarierea tuturor monumentelor istorice și a siturilor arheologice de pe teritoriul județului, specialiștii vor avea misiunea de a asocia elementele grafice ale zonelor de protecție cu informații textuale, seturi de date, precum suprafața, codul LMI, grupa, denumirea etc.

146.608 de lei 

este valoarea estimată a contractului de servicii.

Banii sunt asigurați din bugetul Consiliului Județean.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.