ANALIZĂ EUROPEANĂ. Care sunt orașele din România unde „se poate respira cel mai curat aer din țară”. Ciudat: Clujul, pe primele locuri

Pare neverosimil, dar municipiul Cluj-Napoca apare într-un top al orașelor din România în care ai vrea să locuiești pentru „aerul curat și calitatea tot mai bună a vieții” pe locul al doilea.
Bine, să zicem că am înțelege partea asta cu „calitatea tot mai bună a vieții” din Cluj. Ni se vântură de mai mult timp tot felul de topuri și clasamente în acest sens, unele dintre ele fără prea multă bază.
Dar dacă e să vorbim despre aerul curat din Cluj … ntzzz! De unde, Clujule, să fii pe locul doi pe țară? Cu cele peste 200.000 de autovehicule înmatriculate în oraș, cu problemele de la Pata Rât, de la Aiton … Vă mai amintiți scandalul de anul trecut? Cel referitor la mirosul pestilențial care s-a propagat și a stat deasupra Clujului săptămâni întregi?
Ei, dar ce să vezi? Topul nu este realizat de vreo entitate internă, ca să avem suspiciuni, ci chiar de către Agenția Europeană a Mediului. Și care a pus Oradea pe primul loc, iar Clujul, pe locul secund.
Oradea, 500 de milioane de euro absorbite din fonduri europene
„Nu mai puțin de jumătate de miliard de euro – fonduri europene – a absorbit Oradea, de la aderarea României la UE”, citează stirileprotv.ro.
„Acum, centrul istoric al orașului este în întregime renovat, străzile sunt pentru pietoni, nu pentru mașini, iar transportul în comun a fost modernizat. În plus, orădenii reciclează cinci tipuri de deșeuri, inclusiv compost, și își încălzesc locuințele cu apă geotermală, o soluție extrem de eficientă, din punct de vedere energetic și ecologic.
Potrivit primarului, în ultimii 10 ani, în Oradea, suprafața de spațiu verde din oraș a crescut până la aproape 600 de hectare, prin transformarea unor terenuri degradate și a unor suprafețe lăsate în paragină, în spații verzi funcționale”, transmite sursa citată.
Dar ce face Clujul? Promisiuni de 100% verde
Conform sursei citate, Cluj Napoca, sau ‘capitala Transilvaniei’ – cunoscută în întreaga lume pentru festivalul Untold, vine puternic din urmă. Autoritățile locale și-au propus să o facă 100% ‘verde’ în următorii ani.
„Centrul orașului, până acum câțiva ani aglomerat de mașini, a fost redat pietonilor, sute de locuri de parcare au dispărut, iar străzile de aici vibrează acum de viață.
Jumătate din transportul public din Cluj-Napoca este deja electric, iar pentru a-i încuraja pe oameni să folosească autobuzele și tramvaiele noi, primăria a hotărât ca în fiecare zi de vineri, transportul în comun să fie gratuit.
Majoritatea străzilor reabilitate au (sau vor avea) piste pentru bicicliști, chiar dacă mulți se plâng că acestea nu sunt încă bine conectate între ele.
Mai mult, Clujul are și 900 de locuri de parcare special amenajate pentru biciclete. Un loc costă doar 56 de lei pe an.
În ultimii ani, Clujul a investit sume considerabile și când vine vorba de spațiile verzi. Pe lângă cele două baze sportive, recent au apărut și două mari parcuri, care ocupă, în total, 26 de hectare”, se arată în analiza realizată de stirileprotv.ro.
Surpriza este însă Galațiul, fost oraș industrial care se mândrește acum cu cel mai curat aer din România și se află pe locul 21 la nivel european, potrivit Agenției Europene a Mediului.
Citește mai multe despre acest subiect, aici.