ANALIZĂ. Cine (nu) sunt rivalii lui Emil Boc la Primăria Clujului

Autor  admin   în  ,      4 years în urmã     2290 Vizualizări.  

Mai sunt vreo patru luni până la campania electorală pentru alegerile locale și Clujul este cufundat în liniște. Nimic nu anunță o mare confruntare politică. Știți de ce? Pentru că nici nu va exista așa ceva. Tabloul se prezintă în felul următor: există o tabără care știe să vândă produsul electoral și altele care dau faliment. Voi prezenta situația aceasta cât de obiectiv pot, având în vedere că toți, deci și eu, avem preferințe și simpatii.

Îmi amintesc că și înainte de 1989 exista campanie electorală. Vedeam în vitrina magazinului fața unui tovarăș care candida la Marea Adunare Națională. Nu știam cine era și nici nu mă interesa, zarurile erau aruncate. Am câștigat acum 30 de ani dreptul de a avea pe vitrina magazinelor (sau pe panourile de publicitate electorală) mai multe fețe. Dar nu și la Cluj. Nu la Primărie. O perioadă era doar chipul lui Gheorghe Funar, iar de 16 ani este numai cel al lui Emil Boc. Clujenii fac pasiuni puternice și rămân fideli.

Facebook este prietenul cel mai bun al lui Emil Boc, candidatul PNL. Dacă are o zi proastă, primarul în funcție nu trebuie decât să își deschidă contul și să se lase îmbibat, impregnat, de laudele siropoase pe care le primește acolo. Boc este un factor de echilibru, un politician abil, cu multe arme din zona populistă (recent cineva îl compara cu “Măi dragă” Ion Iliescu, “sărac și cinstit”), un om care-și promovează imaginea foarte bine pe internet și pe undele radio. Este un primar slab? Nici vorbă, chiar dacă problema traficului se agravează. Clujul se dezvoltă datorită mediului economic, dar și administrația are merite. Strădania zilnică a multor politicieni de a-și distruge credibilitatea îi transformă pe ceilalți, mai puțini, care își respectă fișa postului, în eroi. Omul ăsta chiar își face treaba? Ce mirare! Cât de erudit trebuie să fii ca să realizezi că se poate întotdeauna și mai bine? 10 clase? 12? Post-doctorat? 

Dar haide să vedem care este oferta de “și mai bine”. Marea forță națională PSD este în completă dezorganizare și nu poate produce un candidat. La București, de la Iliescu și Năstase s-a tot coborât până la Dăncilă și Ciolacu. La Cluj, de la Rus am ajuns la liderul de împrumut Șimon, cine-o fi și ăsta. Social-democrații nu au nicio miză în această parte de Ardeal, unde alegătorii le-au întors spatele în permanență. Au crezut că dau lovitura cu Liviu Alexa, dar nu au înțeles că notorietatea lui nu este convertibilă în intenție de vot. PSD are acum trei consilieri locali la Cluj, unul cooptat pe parcurs de la UNPR. Alegerile de anul acesta vor demonstra că se poate și mai rău.

UDMR-ul nu merită un capitol separat, va avea un candidat propriu, nu contează cine. În turul II, dacă va exista, își va trimite votanții spre Boc.

USR-PLUS a obținut un scor bun la europarlamentare și unul relativ satisfăcător la prezidențiale. Este clar a doua forță politică a Clujului. Pentru alegerile locale, alianța de dreapta este însă complet nepregătită. Nu mai insist că oamenii de aici l-ar vrea tot pe Boc primar, ca să își obțină niște posturi. M-au certat pe Facebook când am spus asta :). Dar acești nou-veniți în politică au o lipsă de ambiție suspectă, vecină cu apetența spre blat a unor veterani în strategii. Nu și în interior, unde își dau coate ca să se cațere pe liste la fel de abitir ca PSD-iștii. Emanuel Ungureanu a fost stabilit drept candidat de USR, dar tot demersul a rămas împietrit la stadiul de anunț. Elek Levente, un veteran al luptei cu dezoltatorii imobiliari, a fost plasat pe o poziție neeligibilă, iar în fața lui sunt oameni care dau like pe Facebook și speră ca Barna – Cioloș – Guran să adune puncte în locul lor. În PLUS încă se depun candidaturi, poate se termină procedura până la vară. Concluzia este că, la Cluj, USR-PLUS a încălecat un rac și strigă “Înainte!”

Deciziile care ne afectează zilnic se votează în 20 de secunde în ședințele de Consiliu Local. Nu e glumă, se poate verifica pe YouTube, dacă nu mă credeți pe cuvânt. Am avut ședințe de șase minute din care trei a durat imnul național. Aleșii locali nici nu mai ridică mâna să voteze, întrucât devine o repetiție dureroasă la frecvența asta. Am sperat că PNL va fi motivat să își promoveze oameni mai valoroși din 2020, nu doar yes-mani, și că va exista o contraforță politică suficient de puternică să împingă proiectele-cheie spre dezbateri mai aprofundate. La cum stau lucrurile, ne așteaptă încă patru ani de decizii-mitralieră.

PS Scriind acest articol, a ajuns la mine din mediul politic un zvon căruia nu îi dau crezare nicio secundă. Că PNL ar vrea să îl trimită să candideze la Cluj pe Rareș Bogdan, în locul lui Emil Boc. Am și verificat: „100% Emil Boc va fi candidatul PNL la postul de primar al Clujului”, a spus Dan Tarcea, liderul pe municipiu al liberalilor.

 

Ionel Lespuc este jurnalist din 1994. Și-a petrecut cea mai mare parte din carieră în televiziune, la ProTV, TVR și Realitatea TV. A condus redacția Realitatea.net, la București, în momentul în care era cel mai citit website din România. Este specializat în administrație publică. În noiembrie 2018, a fondat Media9.ro.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.