„American Village” 2, Cluj-Napoca: case în cascadă. În zonă e un trafic infernal

Autor  Ionel Lespuc   în       6 luni în urmã  

Un nou Plan Urbanistic Zonal (PUZ), aflat în consultare publică, propune dezvoltarea unei zone rezidențiale cu regim redus de înălțime la nord de strada Donath, Cluj-Napoca, în proximitatea ansamblului „American Village”.

Proiectul  este situat la baza dealului Hoia și în vecinătatea pădurii. El vizează organizarea urbanistică a unei suprafețe totale de 5.903 mp, incluzând locuințe individuale și semicolective, spații pentru birouri de arhitectură și servicii profesionale.

Suprafața și regimul de înălțime

Zona studiată are următoarele caracteristici:

•Suprafață totală: 5.903 mp, din care:

•3.219 mp sunt destinați locuințelor cu regim redus de înălțime.

•376 mp vor fi alocați spațiilor verzi și accesului public.

•Regimul de înălțime: maxim patru niveluri pentru locuințele semicolective în cascadă.

Beneficiari și implicații

Proiectul este coordonat de biroul de arhitectură LoftArhitectura, situat în Cluj-Napoca, care a realizat studiile de fundamentare și documentația PUZ. Arhitecții sunt și beneficiari ai proiectului.

Conform prevederilor PUG al municipiului Cluj-Napoca, zona este încadrată în subzona UTR – Liu*, ceea ce permite:

•Locuințe individuale (izolate sau cuplate).

•Locuințe semicolective (cu două unități locative).

•Locuințe semicolective în cascadă, cu maxim patru niveluri per unitate locativă.

•Spații pentru birouri de arhitectură, cu condiția ca activitatea să nu producă poluare fonică, chimică sau vizuală.

Conectivitate și infrastructură

Zona are acces direct la strada Donath, care este principalul drum de legătură cu municipiul Cluj-Napoca și comuna Florești. Deși zona beneficiază de utilități publice (apă, canalizare, gaz, electricitate, telecomunicații), traficul existent pe strada Donath ridică probleme de aglomerare, în special la orele de vârf. Este de-a dreptul infernal, iar strada nu are trotuare.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.