AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL CLUJ. Producții originale, premiere naționale
După warm-up-ul de anul trecut, AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL revine la Cluj cu prima ediție și proiecții în cinematografele Victoria și Arta, în weekend-ul 21-23 aprilie. Această ediție locală nu ar fi fost posibilă fără sprijinul FORTECH a GlobalLogic Company, care susține evenimentul nefinanțat din bani publici.
Festivalul, fondat de regizorul și producătorul Cristian Mungiu, la București, în 2017, prezintă publicului o selecție a celor mai bune filme independente americane, producții originale dezvoltate în afara sistemului hollywoodian. “Este un tip de cinema care devine din ce în ce mai performant și mai incitant cu fiecare an care trece”, remarca Eugene Hernandez, director al Sundance Film Festival, cel mai important festival de gen din Statele Unite.
De la Sundance 2023 vine lungmetrajul A THOUSAND AND ONE, laureat cu Marele Premiu al Juriului, ce va fi proiectat în premieră națională la Cinema Arta, duminică, 23 aprilie, de la ora 20.00. „O Teyana Taylor fascinantă joacă în debutul înlungmetraj al regizoarei A.V. Rockwell, o captivantă poveste de dragoste plasată în New York, un film despre maternitate și supraviețuire într-un oraș aflat într-o schimbare rapidă”, observau cei de la The New York Times care conchid că „este un film intim, uman, cu oameni obișnuiți ce duc lupte obișnuite”.
WOMEN TALKING, filmul regizoarei Sarah Polley premiat în martie de membrii Academiei Americane de Film cu Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat, este, de asemenea, proiectat prima oară pe ecranele românești. Adaptare ingenioasă a romanului scris de Miriam Toews, WOMEN TALKING începe abrupt cu o declarație: „Ceea ce urmează este un act de imaginație feminină”. Expresia, preluată direct de la autoare, a fost folosită de bătrânii unei colonii religioase izolate în încercarea de a explica ani întregi de agresiuni sexuale – atribuite fantomelor, demonilor sau chiar isteriei („imaginația feminină sălbatică”) – care au lăsat femei și fete terorizate, însărcinate sau decedate. Când atacatorii sunt în cele din urmă prinși și arestați, femeile au o scurtă fereastră de timp în care să-și imagineze viitorul. Filmul, care le are în distribuție pe Rooney Mara (The Girl with the Dragon Tattoo, Carol, Her), Claire Foy (The Crown), Jessie Buckley (Fargo, Judy) și Frances McDormand (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, Nomadland, The French Dispatch), „este în același timp înfiorător, palpitant, enervant și plin de inspirație”, nota The New Yorker. Proiecție unică la Cinema Victoria, sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 20.00.
Cele două highlight-uri ale festivalului sunt acompaniate de filme care au avut premiera în competiția oficială a Festivalului de la Cannes: drama PATERSON (Cinema ARTA, 22 aprilie, 17.30) și thriller-ul GOOD TIME (Cinema ARTA, 22 aprilie, 20.00).
Filmul lui Jim Jarmusch PATERSON redă atmosfera din orașul poeților, Paterson, New Jersey, așa cum o percepe un om obișnuit, interpretat memorabil de Adam Driver. Personajul observă în tăcere victoriile și înfrângerile vieții, precum și poezia care se găsește în cele mai mici detalii cotidiene. De altfel, Paterson este locul de unde provin poetul modernist William Carlos Williams și Allen Ginsberg, figură centrală a mișcării Beat Generation. Filmul scris și regizat de Jim Jarmusch (Stranger Than Paradise, Mystery Train, Coffee and Cigarettes sau Broken Flowers), cel mai important regizor independent american în viață, a fost nominalizat la Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.
GOOD TIME este producția fraților Josh și Benny Safdie și „nu există, pur și simplu, alți regizori capabili să genereze comedie și suspans în același timp și la un asemenea nivel”, scria INDIEwire despre film. Ei se întorc pe străzile rău famate ale New York-ului lor natal pentru a spune povestea a doi frați (interpretați de Robert Pattinson și Ben Safdie), imediat după ce aceștia ratează un jaf în cartierul Queens. În tradiția thrillerelor urbane de Sidney Lumet sau Martin Scorsese, filmul creează un puzzle autentic de chipuri, locuri și stări de spirit memorabile care spun o poveste universală despre fraternitate.
Tot la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, a avut premiera și drama FLORIDA PROJECT, o fabulă realistă despre nevinovăție și iubire familială în comunitățile de la marginea parcului de distracții Disney World. „Regizorul Sean Baker este unul dintre cei mai umaniști regizori ai momentului”, consideră The Film Journal. El este cunoscut pentru lungmetrajele independente Starlet, Tangerine (un succes mondial realizat cu un iPhone) și Red Rocket – în competiție la Cannes în 2021 și văzut la Cinema Victoria în warm up-ul American Independent Film Festival de anul trecut. FLORIDA PROJECT a fost ales de American Film Institute între primele zece filme ale anului și va fi proiectat la Cinema Victoria, sâmbătă, 22 aprilie, de la ora 17.30.
Comedia I LIKE MOVIES este “un film proaspăt, plăcut, captivant, un coming-of-age blând și bine echilibrat, genul de film care poate face chiar și un critic cinic să-i placă din nou filmele‘’, scria IndieWire despre debutul în lungmetraj al regizorului Chandler Levack după proiecția de la Toronto International Film Festival. Este povestea parțial autobiografică a regizoarei, aici despre un adolescent fără prea multe aspirații, dar pasionat de filme, care se angajează la un centru de închirieri casete video și începe o relație complicată cu șefa lui mai în vârstă. Proiecție la Cinema Victoria, vineri, 21 aprilie, de la ora 20.00.
Proiecțiile din festival vor fi introduse de criticii de film Doru Pop (Cinema Victoria) și Ion Indolean (Cinema ARTA).
AMERICAN INDEPENDENT FILM FESTIVAL CLUJ vă invită să vă bucurați din nou de filme indie, în sălile de cinema. Împreună și fără limite.