Am găsit rampa de transfer ilegală 2. Unde își transbordează gunoaiele Floreștiul – FOTO

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     3531 Vizualizări.  

Scriam ieri (AICI) despre rampa ilegală de transfer deșeuri a Gilăului, ascunsă lângă malul Someșului. Nici 500 de metri mai departe, însă pe un alt drum, transferă ilegal gunoaiele și Floreștiul. Culmea, tot pe teritoriul UAT Gilău. Este vorba despre o stație de betoane părăsită, foarte aproape de breteaua autostrăzii.

Din 2 iunie, deșeurile menajere din Florești le ridică asocierea AVE Bihor – RDE Harghita. Stația de betoane părăsite folosește și de parcare pentru mașinile celor două companii.

Am intrat pe platformă și am vorbit cu paznicul. “Aici facem transferul, da. Nu aveți voie să fotografiați”, mi-a spus. Am cerut să vorbesc cu coordonatorul, care s-a prezentat Balazsi Arnold. El este angajat al RDE Harghita. “Facem transferul aici, iar deșeurile sunt transportate la Eco Oradea și Odorheiu Secuiesc, pe platforma Ceken D. Rampa este în curs de autorizare”, a spus Balazsi, care mi l-a dat la telefon pe șeful său, Körösfőy Sándor. “Suntem în curs de autorizare la Mediu. Vom face în perioada următoare mai multe comunicări și o conferință de presă”, a spus Körösfőy. El este fondatorul asociației ecologice Floarea de Colț și, într-un articol de anul trecut din Adevărul, spunea că este decis să revoluționeze modul în care se face colectarea selectivă în România.

L-am întrebat pe primarul Floreștiului, Horia Șulea, unde se realizează transferul deșeurilor. “Transfer pentru ce? Transfer din ce în ce? Dar, chiar așa, la Cluj unde se realizează transferul acesta? Și unde se depoziteaza? La rampa închisă sau la rampa aparent fără sau cu autorizație integrată de mediu?”, a răspuns Șulea. A revenit apoi cu noi explicații. „Primăria Florești nu are printre serviciile oferite cetățenilor și cele de colectare, sortare, transport deșeuri municipale. Acestea sunt apanajul unei firme specializate în acest sens. Legat de transfer, explicați, fiți mai explicit. Ați confundat termenii? Se mai întâmplă. Depozitarea se realizează la o rampă autorizată în acest sens, fiind la latitudinea operatorului”.

Așteptăm cu interes autorizarea rampei. Din cunoștințele noastre, domnii de la AVE și RDE ne pot contrazice, momentan în județ sunt autorizate doar două rampe de transfer, ambele în zona Pata Rât. Și nu se mai autorizează alte rampe, odată ce în curând urmează să funcționeze Centrul de management integrat al deșeurilor. Nu va mai fi vorba de niciun transfer, odată ce toate gunoaiele din județ vor fi duse direct acolo.

Până atunci, sigur, gunoaiele trebuie ridicate, transportate și depozitate. Și, cum spuneam și ieri, Agenția de Mediu are o vină importantă că nu intervine, pentru a reglementa într-un fel situația. Nu departe de locurile unde transferă Gilăul și Floreștiul sunt grămezi de gunoaie abandonate pe malul Someșului care stau acolo de parcă ar fi parte din natură.

Cazul Floreștiului este însă aparte. A avut contract cu o societate care avea stație de transfer, Strict Prest, iar din 2 iunie este sub contract cu o societate care are rampă autorizată, dar la Oradea.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.