Am fost la circ și vă spun cu mâna pe inimă că merită! Un spectacol minunat pentru copii și adulți, timp de două ore. GALERIE FOTO & VIDEO

Autor  Tudor Știrbu   în       6 luni în urmã     2331 Vizualizări.  

Circul, cel din arenă, nu ăsta din Parlament, seamănă foarte mult cu presa acestor timpuri: pare că e pe moarte, doar că nu se predă. La fel ca-n presă, și-n lumea circului din România există o seamă de „nebuni exaltați”, de oameni care pun hobby-ul și dragostea pentru profesia lor mai presus de supraviețuirea personală. În cazul de față, ne referim, evident, la câștigurile realizate de artiști, și nu la altceva. Pentru care aplauzele spectatorilor din arenă și adrenalina din urma fiecărui exercițiu fac totul. 

 

Mărturisesc că n-am mai fost la un spectacol de circ de foarte, foarte mulți ani. Zeci de ani, dacă stau bine și mă gândesc. De fiecare dată când vedeam vreun anunț prin oraș cum că „Vine circul!”, îmi puneam întrebarea: „Oare ce-ar mai putea aduce acești oameni în plus față de ce știam și vedeam în perioada copilăriei?”. Mai ales că, acum, cu o tehnologie atât de avansată, sunt atât de multe alternative care pot fi urmărite online.

Și din acest motiv, am mers la unul dintre spectacolele Circului Europa de la Cluj, din parcarea hipermarketului Supeco, Calea Florești, cartierul Mănăștur.

Am făcut-o acum și nu mi-a părut rău. Aproape două ore de spectacol, cu artiști care sfidează legile fizicii și accidentele din timpul reprezentațiilor, cu numere haioase, în care sunt porumbei și căței, totul la 50-60 de lei. Hmmm 🤔… Cam cât un burger la Untold😟!

Revenind la subiect. Duminică, atunci când am decis să văd spectacolul, premisele erau destul de pesimiste. O ploaie măruntă, mocănească, de toamnă, s-a ițit înainte de începerea reprezentației. Mi-am zis: „E clar, nu vor fi oameni la circ”.

Dar ce să vezi? Cu 10-15 minute înainte de spectacol, zeci, ba chiar sute de părinți cu copii stăteau la intrare🤗. Surpriza a fost că după ce am intrat, gradena principală, cea din mijloc, era ocupată aproape în totalitate, iar celelalte două, cu foarte mulți spectatori.

Show-ul a început cu prezentarea artiștilor, după care Leonora, o ucraineancă foarte frumoasă, a realizat un exercițiu de jonglerie la înălțime. Nu e de colo să arunci cercuri în aer și să le prinzi la 10-15 metri deasupra solului.

Spectacolul a continuat cu un număr făcut de Mari Hrițcu. Tânăra zveltă de 30 de ani a fost protagonista unui exercițiu greu de imaginat, dar și mai greu de realizat, dacă ne-am referi la noi, spectatorii din arenă. În prezentare, numărul ei era prezentat foarte sec: „Cristal balance”. „Ce-o fi fiind și asta, m-am întrebat?”.

Și ce să vezi: artista a luat un gură un cuțit lung de vreo 20-25 de centimetri, iar pe tăiș, deci nu pe grosimea lamei, a pus un pahar de cristal. Apoi două, după care patru, iar la final chiar șapte! Toate au stat în echilibru. Spectatorii au fost entuziasmați.

Show-ul artistei a continuat cu o spadă ținută în plan vertical, evident pe vârful cuțitului, și cu o demonstrație cu un lampadar cu trei lumânări, pe care Mari Hrițcu l-a ținut în echilibru timp de mai multe secunde pe dunga pumnalului.

Au venit, pe rând, numere cu căței aduși din Siberia, care au făcut deliciul publicului, numere magice în care artistele dispăreau și apăreau în mod miraculos într-o/dintr-o ladă a circului, genul celor făcute odinioară de magicianul David Copperfield (păstrând, totuși, proporțiile), fachiri care suflau pe gură jeturi luminoase, jongleri inspirați sau clovnul Pantalone. Aceștia i-au făcut pe copiii din arenă să exulte și să aplaude la nesfârșit.

N-au lipsit numerele cu porumbei, niște minunății albe special dresate pentru circ, dar nici acrobațiile unui artist din Ucraina, care s-a urcat pe câteva scaune puse unul peste altul și a stat în cap preț de multe, multe secunde.

 

A fost și o pauză, de vreo 10 minute, în care spectatorii, părinți și copii, au fost invitați să facă ifotografii cu artiștii, dar și cu „singurul urs polar care nu este interzis în spectacolele de circ”. Sigur, era vorba de un urs polar din pluș, în care se afla un om, pentru că după tragedia din urmă cu 7 ani, spectacolele de circ din România cu animale sălbatice sunt interzise. La sfârșitul articolului, îți spunem și de ce.

Ei, da, și după aproape două ore de circ, a venit „cireașa de pe tort”. Un număr cu adevărat senzațional! „Motociclist în globul morții!”, suna anunțul organizatorilor. În arena din parcarea Supeco au venit câțiva angajați ai circului care au montat o structură sferică perforată din metal, pe care au ancorat-o de patru stâlpi, pentru stabilitate.

În sfera respectivă a intrat Daniel, un tânăr din Malayezia, cu motocicleta sa. Și ce să vezi? Acest Daniel, după ce s-a încălzit un pic și și-a turat motorul, și-a început reprezentația! Înfruntând legile fizicii, cel mai sigur fiind accelerația gravitațională, Daniel a făcut spectacol!

A trecut prin sfera de metal cu mare viteză de la sud la nord, de la est la vest. Din stânga în dreapta, de sus în jos, de jos în sus, ca să ne înțelegem. Și dacă totul n-ar fi fost de-ajuns, în sfera respectivă a intrat partenera lui, Nadia, o altă ucraineancă foarte frumoasă, care s-a postat în mijloc. Iar la un moment dat, motociclistul malayezian, în măiestria lui de artist pe motocicletă, a prins cu o mână coada părului Nadiei, iar cu cealaltă a condus motorul. Cum ziceam: din stânga în dreapta, din dreapta în stânga, de sus în jos, de jos în sus. Dacă nu mă crezi, poți vedea filmulețul de mai jos:

Fără niciun incident, deși mulți dintre cei prezenți la spectacol, inclusiv autorul acestui articol, aveau inima foarte strânsă. Dar totul a trecut cu bine. „Sunt profesioniști. Nu se putea întâmpla nimic”, a subliniat, la final, managerul Circului Europa, Viorel Hrițcu.


DECLARAȚIE

„Eu m-am născut în Râmnicu Sărat, într-o familie de circ. Într-o rulotă, acum aproape 60 de ani. Am fost mult timp dresor de lei, până ne-a interzis legea, dar n-am avut niciodată vreun incident deosebit. O singură dată mi s-a întâmplat, când era un leu în călduri, iar eu lucram cu o leoaică, dar n-a fost ceva grav. Am trecut peste asta. Eu am lucrat cu artiști consacrați; am lucrat cu toate generațiile de artiști de circ, care erau cineva la acea vreme. Ne luptam cu marile școli de circ din Europa. Situația s-a schimbat în ultimul timp. E mult mai greu (…). Acum, copiii noștri intră în spectacol cu noi. Fac lucruri mărunte la început, cum ar fi dresurile de porumbei sau de căței. Îi încadrăm de mici să se învețe cu spectacolul, cu emoțiile și cu teama față de public”.

Viorel Voicu Hrițcu, managerul Circului Europa


Leonora, Mari, Nadia, Daniel. Câțiva dintre artiștii Circului Europa

Media9 a stat de vorbă cu câțiva dintre cei care fac spectacolul de circ. Leonora (foto jos, prima din stânga) este din Ucraina și execută un număr care nu mai e realizat de foarte mulți ani pe continent: jonglerie în balans, la înălțime, cu mingi, cercuri sau popice. Ea este și dresoare de câini și lucrează în industria circului de 15 ani. Părinții și bunicii ei au lucrat, la rândul lor, în acest domeniu. Și fetița ei, de 6 ani, a fost inițiată în lumea circului. Mari Hrițcu (prima de lângă Leonora) este soția managerului și este doamna care a făcut furori, cu numerele sale, în timpul spectacolului de la Cluj. Nadia, o altă ucraineancă, este coregrafă și nu numai. E tipa cea curajoasă care a intrat în „globul morții”, alături de partenerul ei, Daniel. Care Daniel, ce să mai, vedeți în filmulețul din text, e „the best in the best” pe motorul lui. Ca idee, artiștii de la Circul Europa au în jur de 20 de reprezentații lunar în țară, nouă luni pe an. Ei dorm în rulotele pe care circul le aduce în fiecare locație, dar pot ieși fără nicio problemă în zilele libere în oraș.

—————————————————————-

Circul Europa

Circul Europa este unul dintre cele cinci circuri private din țară care, alături de Circul de Stat, încă mai funcționează în aceste vremuri. Ca să fim mai clari, se încăpățânează să mai funcționeze, cu toți angajații lui. Cu bunele și cu deficiențele lui. Cauzate, în mare măsură, de incidentele dramatice din 2017. Până atunci, erau aproximativ 20 de circuri particulare în România, care foloseau, în principal, animale sălbatice în spectacole, spre deliciul celor prezenți. După incendiul din 12 ianuarie 2017, de la Circul Globus din București, când 11 animale – printre care doi tigri siberieni, câini, pisici, porci vietnamezi – au murit în chinuri groaznice, situația s-a schimbat radical. În urma  acestui grav incident, legislația română n-a mai permis desfășurarea dresurilor cu animale sălbatice. Din acest punct de vedere, Circul Europa se bazează în spectacolele sale doar pe dresurile de porumbei și de căței, iar „ursul polar” din reprezentații este doar o figurină uriașă din pluș.


Ce spectacole de circ poți vedea în continuare la Cluj

Prezent la Cluj, în parcarea hipermarketului Supeco, Circul Europa mai are reprezentații miercuri, 9 octombrie, de la ora 18:00, vineri, 11 octombrie, de la ora 18:00, sâmbătă, 12 octombrie, de la orele 15:00 și 18:00, și duminică, 13 octombrie, de la orele 15:00 și 18:00. Circul va prezenta publicului un spectacol tradițional pentru toate vârstele. Din program nu lipsesc acrobații la înăltime laureate la numeroase festivaluri de circ din întreaga lume, artiști invitați în spectacol cu numere senzaționale: jongleri, fakiri, cristal balance, hulla-hop, roata morții; singurul urs polar care nu este interzis în spectacolele de circ se va putea vedea în arena circului Europa. Artiști de la circul de stat Liviv din Ucraina prezintă numere de risc maxim unic în România: jonglerie aeriană în balans; de asemenea nu lipsesc dresurile de porumbei și căței veniți tocmai din Siberia.

  • prețurile de intrare sunt cuprinse între 50 de lei (sectoarele 1, 2 și 3) și 65 de lei (loja VIP);
  • copiii sub 3 ani au intrare gratuită.
  • biletele pot fi cumpărate online de pe site-ul entertix.ro și de la casele circului cu o oră înainte de spectacol.

„Un spectacol grandios care vă va ține cu sufletul la gură timp de 100 de minute”, se arată în prezentarea făcută de organizatori.

 

 

 

About