Am colorat Clujul. Proiecte de modernizare: 19 străzi și un bulevard, o piață și trei piațete

Autor  Ionel Lespuc   în       6 years în urmã     4765 Vizualizări.  

Centrul Clujului va avea o față nouă, mult mai modernă. Demersurile sun în diverse stadii, așa cum vom arăta în acest articol. Media9 a colorat harta orașului, ca să înțelegeți mai ușor ce și cum se schimbă.

Procesul de modernizare va cuprinde un bulevard – 21 Decembrie 1989, 19 străzi sau tronsoane de străzi, o piață – Lucian Blaga, trei piațete ce urmează să fie create – pe străzile Universității, Regele Ferdinand și pe 21 Decembrie, în fața bisericii Sf. Petru, un scuar – în fața clădirii CEC. Majoritatea proiectelor vor primi finanțare din fonduri europene. Avem și un concurs de soluții, pentru Kogălniceanu, în spiritul acestor competiții pentru arhitecți promovate de administrația Boc.

Le luăm pe rând și cu carioci de culori diferite:

Regele Ferdinand

PROIECTANT: Asiza

Proiectul cuprinde strada Regele Ferdinand, străduțele Emile Zola, Sextil Pușcariu și Tipografiei, dar și scuarul din zona clădirii CEC. Un grup de arhitecți reuniți sub denumirea Asiza, coordonați de Vlad Sebastian Rusu, câștigător a două concursuri de soluții organizate de primărie, a imaginat felul în care ar putea să arate aceste artere din zona centrală. Primăria a scos la licitație proiectarea, plecând de la planșa imaginată de Asiza, și execuția lucrării. O singură asociere a fost interesată: Diferit SRL – NV Construct SRL. Momentan, o comisie din Primărie analizează oferta depusă. Banii pentru proiect provin din fonduri europene. Execuția ar trebui să înceapă la vară. Până la adjudecarea licitației, vă pot spune doar estimarea de preț: 15,3 milioane de lei.

Pe sensul spre centru va exista doar „bandă bus”, iar la intersecția cu Șt. O. Iosif a fost imaginată o piațetă.

Piața Lucian Blaga

PROIECTANT: Planwerk

Piața Lucian Blaga va rămâne cu numai patru benzi de circulație rutieră. Strada Petru Maior, cu trei. Strada Napoca va fi redusă la două benzi, la fel și strada Republicii, până la intersecția cu Avram Iancu. Va fi extins spațiul pietonal, mai ales în piață, în fața cafenelei Croco. Sunt prevăzute piste de biciclete pe fiecare dintre aceste artere și arbori pe fiecare dintre segmentele propuse modernizării. 27 de milioane de lei este valoarea proiectului, cu TVA inclus. Doar două milioane de lei este cofinanțarea asigurată de la bugetul local, restul de bani fiind solicitat de la Bruxelles.

Strada Kogălniceanu

PROIECTANT: Mossfern Arhitectură (câștigătoare a unio concurs de soluții)

Strada Kogălniceanu face parte dintr-un proiect vast, care include încă opt artere: Universității, Emmanuel de Martonne, János Bolyai, Hermann Oberth, Kovács Dezsö, Gaál Gábor, Baba Novac, Piața Cipariu – tronsonul Turnul Croitorilor. S-a propus și o legătură directă a străzii Kogălniceanu cu Bd. Eroilor, prin strada Emanuel de Martonne și prin curtea interioară a vechii primării, care ar urma să devină un nou traseu pietonal. În cazul acestui proiect, câștigătorii concursului de soluții, Mossfern, au primit un termen pentru a finaliza proiectul și detaliile tehnice de execuție.

Bulevardul 21 Decembrie

PROIECTANT: Planwerk

Primăria a solicitat un proiect de la Planwerk, societatea de arhitectură care a regândit și Piața Unirii. Propunerea de modernizare vizează îmbunătățirea calității spațiului pietonal, plantări de arbori, trecerea cablurilor în subteran, iluminat public cu tehnologie led, băncuțe cu prize USB, lărgirea benzii dedicate pentru transportul în comun, crearea unor benzi pentru biciclete, stand de taxi cu stație de încărcare a mașinilor electrice. Proiectul va fi finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional, Axa 4.1.lg.php.gif Proiectul pleacă de la biserica Sf. Petru și se oprește la intersecția cu strada Regele Ferdinand. Vor fi de asemenea modernizați și 62 de metri din strada David Ferenc. Proiectul a fost evaluat la 47,4 milioane de lei, cu TVA 56,3 milioane, adică aproape 12 milioane de euro. Urmează să se realizeze studiul de fezabilitate pentru această investiție.

Strada Iuliu Maniu

PROIECTANT: încă nu există

Proiectul a fost declarat câștigător în cadrul programului de bugetare participativă pe anul 2018. Banii urmează să fie incluși în bugetul pe acest an. De fapt, probabil numai o parte din sumă, pentru că este clar că vorbim de un proiect multianual. Autorul proiectului, Marcel Ionescu-Heroiu, este un clujean care a ajuns consultant al Băncii Mondiale.

V-am încurcat cu rozul 🙂

Culoarea roz am folosit-o pentru proiectele de modernizare deja realizate. Piața Unirii și Bulevardul Eroilor (modernizate în urma primului concurs de soluții organizat la Cluj), traseul liniei de tramvai, adică străzile Horea, Barițiu (cu continuare pe Splaiul Independenței), apoi cele patru străzi din proiectul “Orașul-comoară”, Moților, Memorandumului, Avram Iancu și I.C. Brătianu. S-au mai modernizat străzile din zona școlii Bob și cele din zona străzii Potaissa.

Strada Andrei Șaguna nici nu am mai colorat-o, că poate ar trebui modernizată din nou :). De asemenea, nu am colorat Piața Muzeului. Devenea prea încărcat desenul; dar știți că e elegantă.

Punct negru

Un singur proiect de modernizare a ajuns în cartiere. Este vorba despre strada smart ce urmează să fie creată în Mărăști, Molnar Piuariu, cu 1,3 milioane de lei din fonduri europene. Așteptăm ca și cartierelor Clujului să le vină rândul la modernizare, probabil în următorul exercițiu financiar al Comisiei Europene.

About