Alt prefect, aceeași regulă: fără motoare pe Tarnița

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     917 Vizualizări.  

Lacurile Tarnița și Fântânele urmează să fie scoase de pe lista căilor navigabile din România. Actualul prefect al județului a anunțat că are, pe acest subiect, o viziune identică cu cea a predecesorului său.

În 2019 s-a discutat foarte mult pe tema lacului Tarnița, sursa principală de apă a Clujului, pe care s-a putut naviga cu motoare cu combustie internă. S-a spus atunci că în toate țările civilizate din lume, sursele de apă sunt protejate cu zone de protecție sanitară; nu te poți apropia, darămite să navighezi cu șalupe sau skyjeturi. Deputatul Adrian Dohotaru a pornit discuția, iar prefectul de la acea vreme, Aurel Cherecheș, a intervenit la modul cel mai concret. Cherecheș a solicitat Ministerului Transporturilor modificarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 655/2008 în care sunt stipulate căile navigabile interioare a României. Din anexa urmau să fie eliminate lacurile Fântânele și Tarnița (ambele din județul Cluj).

Între timp, prefectul județului s-a schimbat. În locul lui Aurel Cherecheș, propus de PSD, a venit Mircea Abrudean, ales de PNL. Media9 a dorit să știe care este viziunea noului prefect pe această temă. Motivul este următorul: Abrudean este un fost apropiat colaborator al lui Marius Nicoară, ex-senator PNL, trecut între timp la ALDE; Nicoară e chiar cel care a obținut includerea celor două lacuri clujene pe lista căilor navigabile, pe vremea când era președinte al Consiliului Județean, iar la Palatul Victoria se afla Călin Popescu-Tăriceanu.

În răspunsul primit la redacția Media9, Abrudean arată că proiectul plecat de la Cluj se află încă pe circuitul de avizare, așa cum era și în noiembrie. El asigură că va face tot ce stă în puterea funcției sale pentru a proteja lacurile care sunt sursă de apă sau de energie electrică a județului. Suntem atenți ca autoritățile să rămână consecvente. 🙂

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.