Alin Tișe vrea o alianță PNL – PSD la viitoarele alegeri, dar numai în anumite condiții + Critică guvernul și pe „miniștrii care se plimbă pe la 4 ministere, că ei sunt buni la toate”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     864 Vizualizări.  

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a vorbit într-o emisiune online despre necesitatea implementării ca „proiect de țară” a reformei administrative. 

Nu e pentru prima dată când Alin Tișe aduce în discuție acest subiect.

Referindu-se la o viitoare alianță PNL – PSD după alegerile din 2024, președintele CJ a spus că reforma adminstrativă ar trebui să fie o prioritate. Pe lângă asta, el a mai amintit alte proiecte de țară care nu s-au făcut, deși au trecut peste 30 de ani de ani de la evenimentele din decembrie 1989. Și că ar trebui făcute.

Tișe critică guvernul actual și guvernele care de-a lungul timpului au condus țara și n-au făcut nimic în acest sens, dar uită să amintească faptul că și el face parte din sistem de aproape 20 de ani. Alin Tișe este în conducerea PNL Cluj și vicepreședinte al PNL la nivel național.

În ce condiții ar fi de acord cu alianța PNL – PSD la viitoarele alegeri

„O guvernare între stânga și dreapta se justifică atâta timp cât tu, ca guvern, ai avea niște ținte și termene foarte clare. De exemplu: regionalizare țării și reorganizarea administrativ-teritorială. Avem o lege privind organizarea administrativ-teritorială din 1968, care nu se mai justifică.

Un partid aflat singur la guvernare nu poate face asta, trebuie o majoritate confortabilă. Sau construirea spitalelor regionale care trebuie rapid făcute. Sau finalizarea loturilor de autostradă, care sunt esențiale pentru dezvoltarea României.

Să terminăm cu școlile care, după 30 de ani, mai au încă WC-ul în curte. Și atâtea altele… Miniștri care se plimbă pe la patru ministere, că ei sunt buni la toate, dar ei de fapt au pregătirea care nu e pentru niciun minister. Oameni care nu sunt pe domeniu și nu știu aplica legile.

A venit și ordonanța asta privind reducerea cheltuielilor și sunt primari care au citit-o și sunt năuci de cap. Nu se-nțelege nimic și trebuie aplicată în două luni. Se termină anul și tu nu înțelegi legea. Trebuie să-ți iei consultant ca să înțelegi un act emis de guvern, ceea ce este inadmisibil!

O lege trebuie să fie înțeleasă de oricine o citește. Dar revenind. Opinia mea este clară: o astfel de alianță, PNL – PSD, nu se justifică decât dacă aceste proiecte de țară majore s-ar realiza pentru prima oară în România după mai bine de 30 de ani. Și ăstea sunt câteva exemple.

Dacă aceste lucruri nu se întâmplă, atunci alianța se vrea la putere și nu cred că se mai justifică. Eu dacă aș vedea că mâine regionalizăm țara, o reorganizăm administrativ, că desființăm milioanele de instituții de control din România care te sufocă…

Până și turcii au stabilit să plătescă o sumă forfetară și doi, trei sau cinci ani să nu mai vină niciun organ de control. Acum avem controale de la OPC, ITM, Medicina Muncii, DSP, DSV, de la Direcția Agricolă, ANAF, Garda de Mediu, de la oficiul nu știu care.

Eu văd acest control mult mai simplu: o instituție de control a statului care să aibă specialiști pe mai multe domenii și ei să facă aceste verificări pe domeniile care sunt pricepuți. Nu ‘en‘ instituții care au câte patru, șapte, zece inspectori de control care, în esență, nu fac nimic. Doar sperie oamenii. Ei, pentru asemenea proiecte de țară, s-ar justifica o alianță de 60-70%. În alte condiții, eu n-o văd”, a declarat Alin Tișe, la emisiunea Îmi pasă de Cluj.

Citește și acest articol:

„Reorganizarea administrativă trebuie impusă. Oamenii nu vor fi de acord să le dispară localitatea”

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.