Alin Tișe, întrebat despre starea gazonului de pe Cluj Arena: „Ar însemna să plătim sute de mii de euro pe lună”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1006 Vizualizări.  

Antrenorul Universității Cluj Eugen Neagoe s-a arătat extrem de nemulțumit în ultimele săptămâni de condițiile de joc de pe Cluj Arena. Nemulțumirea lui s-a „revărsat” după meciul din Cupa României de joia trecută, 7 decembrie, dintre U Cluj și Rapid, dar și după cel din campionat, de duminică, 11 decembrie, cu UTA.

Neagoe a criticat, indirect, proprietarul Cluj Arena, că n-a făcut nimic pentru a îmbunătăți calitatea gazonului: „Au aruncat cu rucola pe teren”, a transmis, ironic, antrenorul lui U Cluj. Consiliul Județean Cluj administrează Cluj Arena.

Neagoe: „Au schimbat câteva brazde în fața porții”

Îmi doresc să jucăm bine, atât cât se va putea. Sincer, supărat e puțin spus (n.r. – despre starea gazonului). La băncile de rezerve, cred că au aruncat rucola pe teren. Punem gunoiul sub preș, ceva de genul. Să dăm frumos în poză sau ce? Nu s-a făcut nimic cu gazonul, de când am venit eu. Ieri am văzut cinci oameni care n-au făcut nimic sau mai rău! Au schimbat câteva brazde în fața porții. O să fie foarte greu pentru portari, în primul rând. E incredibil ce s-a întâmplat. Au aruncat puțină iarbă, e rușinos. Dacă încearcă să ne păcălească în continuare, ce să zic? Să lăsăm gazonul, n-avem ce să facem„, a spus Eugen Neagoe, înaintea meciului „U” Cluj – UTA.

Media9 a vorbit cu președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, despre starea gazonului de pe Cluj Arena și l-a întrebat când va fi el schimbat.

Alin Tișe: „Județul nu-și permite să țină un gazon cu sistemul de uscare pornit în permanență”

„Gazonul este influențat de perioada din an prin care trecem, de temperaturile de afară și de precipitațiile care au fost și vor mai fi. Nu ne putem permite să ținem pornită tot timpul încălzirea sub gazon. Asta ar duce la costuri exorbitante la curent.

Ori acestea nu se pot plăti nici de U Cluj, nici de noi, că asta ar însemna să plătim din banii clujenilor, o grămadă de bani pentru a putea usca gazonul. Dacă am fi folosit instalația pentru a-l usca, gazonul ar fi arătat altfel. Dar nu ne putem permite.

Pe de o parte, U Cluj are cea mai mică chirie din țară, vreo mie și ceva de euro pe lună. Uitați-vă la alte echipe din țară, de exemplu Universitatea Craiova, Petrolul sau FCSB să vedeți cât plătesc ele chiria, de n ori mai mult decât U Cluj. Sau Târgu Jiu. Ei bine, acest stadion trebuie întreținut din banii clujenilor, din banii tuturor. Cu cât cheltuim mai mulți bani cu el, cu atât mai mult vom cheltui din bugetul județului.

Ori în momentul de față, județul nu-și permite să țină un gazon cu sistemul de uscare și încălzire pornit în permanență. Mai ales la costurile actuale ale curentului electric. Ar însemna să plătim sute de mii de euro pe lună. Și nu exagerez când spun asta.

Cauzele sunt complexe: țin de climă, de faptul că e rece și umed, iar firul de iarbă nu se reface singur în condițiile astea. Și de imposibilitatea de a suporta aceste cheltuieli din bugetul județean. Pentru că nimeni din acest județ și din acest oraș nu dorește să dăm toți banii la Cluj Arena. E simplu.

Aaa, dacă ar fi o chirie de 80-100.000 de euro/lună, plătită de cineva, am avea de unde să cheltuim bani pe sistemul de uscare și pe mentenanța lui, dar așa, când tu dai o mie și ceva de euro, de unde? De abia se plătește curentul cu nocturna și de pe la băi și vestiare când are loc un meci. În momentul de față nu plătește nimeni suma asta de 100.000 de euro”, a declarat șeful deliberativului clujean.

Media9 l-a întrebat pe Alin Tișe când se va schimba gazonul în integralitate, mai ales că, din 2011, când a fost inaugurat stadionul Cluj Arena, și până acum doar o singură dată s-a făcut. 

„La primăvară, înainte de începerea Campionatului European de fotbal pentru tineri sub 21 de ani, care se va desfășura și la Cluj. Noi deja am prins în buget schimbarea integrală a gazonului. Procedura de licitație e în curs de o lună. Se va schimba gazonul și nu numai el, ci tot ce e stricat.

Deci gazonul rămâne așa cum e până în primăvară. La noi, în România, în perioada asta clima e rece. E decembrie, e iarnă, plouă sau ninge, iar iarba nu se poate regenera natural decât cu proceduri care costă foarte mulți bani pe care nimeni nu-i plătește.

Cine să plătească cheltuiele ăstea când pe Cluj Arena joacă o singură echipă? Dumneavoastră sau cine? Păi dacă nu plătește nimeni asta, nu se face. Este simplu!”, a mai transmis președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

EURO U21 din 2023 va fi găzduit de România şi Georgia în perioada 21 iunie – 8 iulie. Turneul final, la care vor participa 16 echipe, printre care reprezentativele ţărilor – gazdă, va fi organizat în ţara noastră în două oraşe, Cluj-Napoca şi Bucureşti, fiecare oraş urmând a fi gazda unei grupe.

România va găzdui meciul de deschidere, în timp ce Georgia va găzdui finala.

Clujul va găzdui meciuri pe Cluj Arena – 30.201 locuri și „Dr. Constantin Rădulescu” – 23.500 locuri.

Sursa foto: Captură imagini Digi Sport

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.