Alin Tișe, acid în ședința CJ Cluj: „Domnule consilier, dumneavoastră sunteți foarte deștept, văd că le știți pe toate”. Cui i-a spus „iepurașul curcubeu”
Ședința ordinară de joi, 26 mai, a Consiliului Județean Cluj a fost pigmentată cu replici acide din partea președintelui Alin Tișe. Ținta a fost doi consilieri din partea USR Cluj.
De fapt, aproape de fiecare dată, ținta lui Alin Tișe sunt consilierii USR. Nu cei din PNL, normal, nu cei din PSD, care votează cum vrea liderul PNL Cluj, nu cei din UDMR, nu cei doi din PMP (care votează cu majoritatea din CJ, cu mici excepții).
Și asta pentru că, aproape la fiecare ședință din cadrul CJ Cluj, consilierii USR vociferează (în sensul politic al cuvântului) sau au amendamente la proiectele inițiate de președintele CJ Cluj. Și adesea votează „împotrivă”.
Rubrica „Diverse”
Iar cireașa de pe tort o constituie rubrica „Diverse” de la sfârșitul fiecărei ședințe de Consiliu Județean. Aici consilierii USR intervin cu tot felul de solicitări și reclamații ale clujenilor. Sigur, Alin Tișe îi ascultă, trebuie să facă asta, dar îi săgetează urgent. Pentru că îl irită.
Poate că unele teme reclamate de USR-iști sunt ușor puerile. Ori sunt subiecte care se intersectează tangențial cu activitatea CJ Cluj. Dar nu sunt toate. Nici pe departe. Tișe simte însă nevoia să fie ironic, arogant și, uneori, cabotin (teatral – n.r.).
Prima țintă
În ședința de joi, prima țintă a lui Tișe a fost cel mai nou consilier județean, care, întâmplător, era din partea USR. Este vorba de Cătălin Sălăgean, care a intrat în CJ Cluj în urma vacantării postului deținut de Ovidiu Nistor. Acesta din urmă și-a dat demisia din forul deliberativ județean luna trecută. Pentru Sălăgean, astăzi a fost prima zi de consilier județean. Și a intrat în colimatorul șefului CJ, chiar dacă problema pe care o ridicase era reală.
De unde a plecat
Ședința a trenat și a avut un parcurs liniar mai bine de o oră. Cele 14 proiecte discutate până atunci, toate la inițiativa șefului de la județ, au fost votate pe bandă rulantă de către consilierii județeni. A venit punctul 15, care arată astfel:
Proiect de hotărâre privind încetarea Acordului de parteneriat între Judeţul Cluj şi Comuna Feleacu, în vederea rezilierii Proiectului „Construire Parc Industrial TETAROM IV, extindere conductă gaz şi staţie de reglare, extindere reţea electrică şi staţia de transformare, captare apă, rezervor şi staţie de epurare, realizarea unei hale pentru IMM-uri, comuna Feleacu, sat Vâlcele, județul Cluj”.
Foto: Așa arată interiorul halei din Parcul Tetarom IV Feleacu
Practic, Alin Tișe le-a cerut consilierilor județeni să voteze un proiect prin care forul administrativ dorește să rezilieze contractul cu Primăria Feleacu privind construirea Parcului industrial Tetarom IV în această localitate. Proiectul era mai vechi, de aproape zece ani, iar CJ Cluj a finanțat cu 10 milioane de lei lucrarea de aici. S-a ridicat o hală mare și … cam atât.
Foto: O groapă imensă în interiorul halei din Parcul Tetarom IV Feleacu
„N-am reușit să finalizăm proiectul. Au fost mai multe probleme, a fost și pandemie doi ani. Continuarea ar presupune cheltuieli mult prea mari, plus cheltuielile pentru alunecările de teren din zonă. Vom folosi parcul așa cum este acum.
Dacă vreo firmă privată vrea sa vină la o licitație și să investească acolo, noi o așteptăm. Noi am analizat și nu putem să mergem înainte. A fost și opțiunea primăriei din Feleacu, care dorește să valorifice singură terenul”, a explicat situația, în ședința de astăzi, președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
În discuție a intervenit cel mai nou consilier județean, Cătălin Sălăgean (foto, jos).
Acesta a spus că a fost în vizită zilele trecute în Parcul Tetarom IV din Feleacu și a observat că acolo este o hală cu un acoperiș incomplet, fără geamuri și un drum de acces impracticabil. Că nu există apă, canalizare și celelalte utilități, chiar dacă au trecut 10 ani de la inițierea proiectului, iar Consiliul Județean Cluj a cheltuit deja 10 milioane de lei.
Foto: Hala din Parcul Tetarom IV Feleacu, unde s-au investit 10 milioane de lei (adică 2 milioane de euro), n-are ferestre, utilități, iar acoperișul e vraiște
„Nu există o perspectivă foarte clară asupra celor ce se vor întâmpla acolo. Am înțeles că Primăria Feleacu vrea să iasă din parteneriat cu CJ, dar dorește să păstreze zona asta industrială. Având în vedere resursele limitate de care dispune primăria din Feleacu, ar fi o palmă pe care administrația județeană o primește dacă Feleacu va reuși să atragă acolo investitori”, a spus Cătălin Sălăgean.
Intervenția consilierului județean de la USR l-a iritat, pare-se, pe șeful forului administrativ județean.
„Domnule Sălăgean, dumneavoastră fiind foarte deștept, și văd că le știți pe toate, spuneți-mi ce-ați dori să facem noi cu hala asta? Dacă ați fi în locul nostru, ce-ați face cu hala?”, a întrebat Alin Tișe.
Foto: Hala din Parcul Tetarom IV Feleacu. O investiție marca CJ Cluj
„Eu aș fi făcut tot posibilul să operaționalizez acest parc industrial”, a răspuns Sălăgean.
„Și vi se pare că noi nu am făcut?”, a continuat Tișe.
„Din moment ce au trecut zece ani de când s-a aprobat acest proiect, se pare că ceva a lipsit. Pe site-ul Tetarom, am văzut că gradul de ocupare la Tetarom I, II și III este de sută la sută. Deci în condițiile în care pentru cele trei parcuri există o solicitare de sută la sută, este cât se poate de clar că există solicitare pentru astfel de investiții. Ori Consiliul Județean n-a reușit să operaționalizeze acest parc industrial (de la Feleacu – n.r.) în zece ani”, a explicat Sălăgean.
„Faptul că noi lăsăm Primăria Feleacu să-și găsească un investitor și că, din diverse motive, acest proiect n-a fost dus până la capăt, nu-nseamnă că sunt probleme. Pur și simplu am ajuns la această concluzie”, a replicat șeful forului administrativ județean.
„Am înțeles ce spuneți dumneavoastră. Oricum, votul meu și al colegilor mei din USR merge pentru acest proiect. Pentru că va trebui să ajutăm comuna Feleacu și e posibil ca ea să ne dea o lecție despre cum se poate operaționaliza un parc industrial”, a încheiat Cătălin Sălăgean.
„Cu siguranță, domnii din Feleacu v-au auzit și vă vor vota pentru inițiativa de a-i susține. Noi nu vom aborda acest subiect în acest mod. Eu mă bucur că am ajuns în această fază și să nu mai complicăm lucrurile. Motiv pentru care susțin acest proiect”, a transmis Alin Tișe.
Proiectul a trecut cu 33 de voturi „pentru”.
A doua țintă
Ședința și-a urmat cursul. Și au venit următoarele puncte. La punctul 16, au fost mai multe subpuncte (zece), jumătate dintre ele având aspecte medicale.
AICI este ordinea de zi.
La câteva dintre aceste subpuncte a intervenit consilierul județean USR Mihai Iepure, care este medic de profesie. Acesta a încercat să aducă unele îmbunătățiri sau amendamente, care, însă, n-au trecut.
Alin Tișe ori a fost plictisit la prezentarea făcută de consilierul județean USR, ori a crezut că e o vorbărie curată, ori … Cert este că, la un moment dat, i-a transmis acestuia următoarele cuvinte: „Și eu îi citesc seara copilului meu <Iepurașul curcubeu>”.
Medicul Mihai Iepure i-a răspuns simplu: „Mulțumesc pentru apreciere. Sper să nu fie o ironie”.
Toate celelalte subpuncte au trecut la vot, iar la final, punctul 16 a fost votat cu o largă majoritate.