Alin Tișe este „cel mai supărat” pe Ilie Bolojan pentru pierderea cloud-ului regional. „El a înțeles foarte clar ce se întâmplă acolo”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     1513 Vizualizări.  

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, crede că a fost uneltire la adresa județului Cluj vizavi de atribuirea cloud-ului regional care ar urma să interconecteze sistemele digitale ale sectorului public din regiune.

Acesta a fost atribuit județului Bistrița-Năsăud și ar urma să fie construit în „orășelul” Beclean, așa cum l-a numit, de nenumărate ori, Alin Tișe, șeful CJ Cluj, în emisiunea de la Ziua Live. 

Sigur, nu este vorba despre nicio conspirație la nivel național și nici măcar despre o consiprație, cum ar fi încercat să sugerereze șeful deliberativului clujean în emisiunea de astăzi, de la Ziua Live, ci despre o înțelegere între câțiva președinți de consilii județene care s-au raliat împotriva CJ Cluj. Este vorba despre un proiect.

A fost o înțelegere între niște șefi ca județul Cluj să nu aibă parte de acest proiect. Pentru că are prea multe. Și dacă are prea multe, de ce să nu meargă în altă parte?

Decizie pe care șeful deliberativului clujean, Alin Tișe, le-o atribuie conducătorilor din patru județe din zona de nord-vest a țării care au votat împotriva Clujului: Bihor, Satu-Mare, Bistrița-Năsăud și Sălaj.

Acești șefi de județ au considerat că trebuie „să mai ia un pic de aer” și să nu mai aștepte ce se întâmplă/ce se vrea de la Cluj.

Au semnat proiectul de digitalizare 

Acordul de parteneriat privind realizarea Cloud-ului Regional Nord-Vest a fost semnat, joi, 2 februarie, în prezența ministrului Marcel Ioan Boloș, la sediul Consiliului Județean Maramureș.

„Acordul de parteneriat privind realizarea Cloud-ului Regional Nord-Vest”.

Pe acest document, și-au mai pus semnătura patru președinți de consilii județene: Ilie Bolojan (CJ Bihor), Emil Radu Moldovan (CJ Bistrița-Năsăud), Pataki Csaba (CJ Satu Mare), Dinu Iancu Sălăjanu (CJ Sălaj), respectiv Ionel Sorin Bălan, directorul Serviciului de Telecomunicații Speciale.

În emisiunea de miercuri, 8 februarie, de la Ziua Live, șeful deliberativului clujean și-a explicat nemulțumirea pe care o are vizavi de acest demers.

Alin Tișe: „Ne-a picat greu la stomac”

„Decizia ne-a picat greu la stomac, dar ar trebui să le pice foarte greu la stomac tuturor oamenilor, în special clujenilor. De ce? Pentru că din banii lor se vor face un centru și o bază de date într-un orășel. O cheltuială inutilă despre care văd că nu vorbește nimeni. Noi am oferit o clădire gata făcută, pentru care nu se mai cheltuiau banii”, a explicat Alin Tișe.

Al doilea aspect important este cum au acceptat specialiștii de la STS să se facă acest proiect la Beclean, a acuzat Alin Tișe.

„Noi le-am oferit variante, însă ei au considerat că este potrivit acolo. În mod clar, noi am dorit să fie făcut la Cluj și am avut și argumente. Am făcut o adresă, împreună cu primarul Emil Boc. Le-am explicat atuurile și de ce este potrivit Clujul. Însă, pe considerentul unui troc politic, au considerat că sunt prea multe lucruri făcute la Cluj și au spus că ar fi bine să-l ducă în alt județ.

S-au gândit să-l ducă la Bistrița, să aibă satisfacție domnul de acolo (Radu Moldovan, președintele CJ Bistrița Năsăud – n.red.), care este singurul din regiunea Nord-Vest de la PSD. Și dincolo, la Bihor, unde domnul Boloș (ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene- n.r.) vrea să se retragă când nu va mai fi șef mai departe. Că la Bihor, de unde provine el, să-i facă un puiuț. Și atunci au votat în sensul acesta”, a reclamat șeful deliberatvului județean Cluj.

DECLARAȚIE
„Pur și simplu au încercat să deschidă un drum în care au vrut să arate că obiective regionale pot fi și în altă parte decât la Cluj. Este regretabil, dar n-am avut niciun argument (care să le întoarcă decizia – n.r.). Cei de la STS vor vedea în timp că au greșit și că acel orășel (Beclean – n.r.) nu poate să găzduiască un astfel de obiectiv pentru regiunea noastră, decât dacă îl privești ca pe un obiectiv în care pui niște aparate (servere – n.r.). (…) Votul a fost clar: 5-1 împotriva Clujului.

Mă surprinde. (…) Dar cel mai tare sunt supărat pe domnul Bolojan. El a înțeles foarte clar ce se întâmplă acolo. Nu că n-au înțeles și ceilalți. Domnul de la Satu Mare este la primul mandat. Domnul Dinu Iancu Sălăjanu, la fel. Dar negocierea asta a fost făcută ca și Bihorul să primească ceva.

Dacă Clujul nu primește și nici Bihorul, că are cele mai multe după Cluj, atunci de ce a luat Bistrița? Discutăm de un troc politic. Domnul Bolojan, care este prietenul meu, a procedat ca o <vulpe bătrână> în ale politicii. Și sigur i-a convins. Vom vedea cine va câștiga din această ecuație și ce va câștiga”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

Ce e cloud-ul și cu ce îi ajută pe cetățeni

C𝐥𝐨𝐮𝐝-𝐮𝐥 𝐝𝐞 𝐝𝐚𝐭𝐞 𝐚f𝐞𝐫𝐞𝐧𝐭 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐃𝐞𝐳𝐯𝐨𝐥𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐍𝐨𝐫𝐝-𝐕𝐞𝐬𝐭 𝐬𝐞 𝐯𝐚 𝐜𝐨𝐧𝐬𝐭𝐫𝐮𝐢 𝐢̂𝐧 𝐣𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐮𝐥 𝐁𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐭̦𝐚-𝐍𝐚̆𝐬𝐚̆𝐮𝐝, a anunțat într-o postare pe Facebook președintele CJ Bistrița Năsăud, Emil Radu Moldovan. Este vorba despre un proiect de 30 de milioane de euro.

Acesta este un produs informatic destinat interconectării sistemelor digitale ale sectorului public din cele 6 județe, fundamental pentru transformarea digitală.

𝐒𝐜𝐨𝐩𝐮𝐥 𝐩𝐫𝐢𝐧𝐜𝐢𝐩𝐚𝐥 al Cloud-ului este de a asigura interoperabilitatea bazelor de date (comunicare între bazele de date ale fiecărei instituții în parte). Astfel, se vor reduce costurile și va crește calitatea activităților sectorului public, în ceea ce privește prestarea serviciilor publice și accesibilitatea serviciilor de e-guvernare.
Acesta va facilita transformarea regiunii într-o economie bazată pe date, sigură şi sincronizată cu direcţiile strategice de acţiune ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte guvernanţa datelor.
𝐁𝐞𝐧𝐞𝐟𝐢𝐜𝐢𝐢𝐥𝐞 𝐜𝐨𝐧𝐜𝐫𝐞𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢:
• acces direct la toate serviciile publice locale, fără să fie nevoie ca cetățeanul să se deplaseze la instituție;
• reduce greutatea birocratică și facilitează interoperabilitatea cu instituțiile relevante – practic realizarea cerințelor/specificațiilor tehnice minime necesare lansării achiziției pentru dezvoltarea soluțiilor software.
• istoric al interacţiunilor sale cu administraţia locală;
• transparență în procesarea datelor, la nivelul sistemelor IT ale instituţiilor publice beneficiare, astfel încât cetăţenii au posibilitatea să vizualizeze accesarea acestora.
𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝𝐮𝐥 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐜𝐨𝐦𝐩𝐥𝐞𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫 𝐂𝐥𝐨𝐮𝐝𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐠𝐮𝐯𝐞𝐫𝐧𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐥, livrabilul fundamental al investițiilor în transformarea digitală a României din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) Componenta 7 – Transformare Digitală, care va reuni într-o arhitectură informatică sigură și consolidată instituțiile administrației publice centrale.

 

________________________________________________________________________________

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.