Alin Tișe, după ce a propus un plan de reformă: „M-am trezit la birou cu primarii noștri din comune. M-au întrebat dacă sunt cu toate la mine”

Autor  admin   în       1 year în urmã     873 Vizualizări.  

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a fost întrebat, marți, într-o emisiune radio, care este opinia sa referitoare la reorganizarea administrativ-teritorială a țării. 

Întrebarea vine în contextul în care Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri le-au cerut autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic.

Alin Tișe fost printre primii politicieni din țară care, în urmă cu peste 15 ani, a spus că România are nevoie de această reformă administrativă. Anul trecut, pe 9 februarie, Tișe a amintit un episod pe care l-a trăit după ce a propus să organizeze județul Cluj din 75 de comune în 15, cu unități administrativ teritoriale care să aibe între 10.000 și 15.000 de locuitori.

DECLARAȚIE

„Îmi amintesc că a doua zi după ce am prezentat, într-o conferință de presă, acest proiect, m-am trezit la birou cu primarii noștri din comune. M-au întrebat dacă sunt cu toate la mine, ce m-a apucat și să-mi văd de treabă. Cum să dispară comuna lor? Am înnebunit la cap? Vreți să pierdem alegerile? Ăstea erau problemele lor”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Aici este articolul: Județul Cluj, cu 15 comune în loc de 75. „Mi-au zis: ești cu toate ălea la cap?”

„Am fost printre primii din România care a spus că trebuie reorganizată ţara. Cred că era în 2005 sau 2006 când eram prefectul județului. Eu de atunci spun asta, iar acum a revenit subiectul. Se demonstrează că nu mai poţi funcţiona în această organizare şi că, într-adevăr, trebuie să avem altă formă. Vom avea blocaje la bugete, salarii.

Clasa politică încă n-a reuşit să convingă oamenii de utilitatea acestei măsuri. Nu a reuşit clasa politică să-l convingă pe cel din comuna X că dacă se uneşte cu comuna Y va fi mai bine. Clasa politică, chiar dacă doreşte să facă asta, are teama de voturi. Dacă oamenii din comuna X nu vor fi siguri că măsura este bună, vor vota împotriva celui care a luat decizia. Este o chestiune politică. Indiferent ce coaliţie este la guvernare, dacă nu îşi asumă politic pierderea de voturi nu va putea să facă această reformă administrativă”a declarat Alin Tişe, la Napoca Live.

Administratorul județului a mai spus că reorganizarea administrativ-teritorială se poate face prin revizuirea Constituției (dacă se înlocuiesc județele cu regiuni) sau în Parlament, prin comasarea județelor dar fără a se renunța la termenul „județ”.

Ce a cerut CCIR:

  • reducerea numărului de județe de la 41 (plus București) la 15;
  • redefinirea noţiunii de comună ca localitate cu cel puţin 5.000 de locuitori;
  • redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori;
  • toate instituțiile publice deconcentrate trebuie să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Ultima reformă administrativ-teritorială majoră din România a avut loc în anul 1968 când s-a trecut de la împărțirea pe regiuni și raioane la reîmpărțirea pe județe, desființată de autoritățile comuniste după 1948.

About