Alin Tișe, despre podul spre Mărișel: „Expertul mi-a spus să opresc circulația în totalitate. Eu nu vreau o catastrofă!”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã  

Traficul peste podul care leagă Someșu Cald de Someșu Rece, care a suferit avarii serioase, a fost închis total, luni după-masa.  

CONTEXT:

  • Primăria Gilău i-a informat, sâmbătă, 16 iulie, pe locuitorii comunei și pe cei din cătunele aferente că traficul auto și pietonal pe podul dintre localitățile Someșu Cald și Someșu Rece a fost închis.
  • Reprezentanții primăriei au explicat că decizia de închidere a circulației pe acest pod a fost luată în urma golirii lacului Gilău, când s-a constatat că elementele de rezistență ale podului sunt complet distruse.
  • Luni, 18 iulie, Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj, a întărit ideea de închidere a circulației auto și pietonale pe acest pod și a explicat, pentru Media9, de ce a luat această decizie.
  • Administratorul drumului și al podului este Consiliul Județean Cluj. 

Citește și acest articol: Traficul spre Mărișel a fost închis: „Elementele de rezistență ale podului sunt complet distruse”

Potrivit unor surse Media9, luni după-masă s-au parcat camioane cu balastru de o parte si de alta, ca sa nu se poata intra. Nu exista o solutie alternativa, doar variantele lungi prezentate de clubul de yachting, din articolul de mai sus. Locuitorii din zona pot traversa doar pietonal. Daca au naveta de facut, isi lasa masinile pe partea dinspre Somesu Rece a podului si merg acasa pe jos sau cu biciclete.

În ultimele zile, pe pod s-a oprit doar traficul greu. Autoturismele fuseseră lăsate să treacă, dar acum nici acestea nu mai pot traversa.

Contactat, luni după-masă, de Media9, președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat că în urma expertizei făcută de un specialist de la Cluj, acesta a cerut ca traficul să fie oprit până când se va putea afla dacă e total sau parțial.

„Expertul nostru de la Cluj a cerut ca traficul să fie oprit. Miercuri va veni și un expert de la București, iar cei doi specialiști ne vor spune dacă se va putea circula în condiții de siguranță pe acest drum sau nu se poate circula și e nevoie de înlocuirea totală a celor doi piloni (distruși – n.r.) ai podului. În momentul de față, nu se poate circula pe acest drum și pe acest pod, pentru că am oprit traficul de tot. S-a cerut în mod expres să nu se mai circule pe acest drum, să nu cumva să avem o catastrofă! Aici nu e o chestiune că vrem noi, Consiliul Județean Cluj, să oprim traficul. Pur și simplu expertul a spus: <Opriți circulația în totalitate!>. Eu nu-mi asum să dau drumul la circulație, nici la o circulație parțială! Și-atunci s-a interzis traficul câteva zile până se va termina expertiza. Dar asta va dura ceva timp, nu știu să vă spun cât, asta ne-o vor spune specialiștii”, a declarat Alin Tișe pentru Media9.

Șeful deliberativului clujean a mai spus că sunt câteva rute alternative de a ajunge la Mărișel, dar care sunt mai lungi.

Într-un comunicat trimis, sâmbătă, 16 iulie, Prefectura Cluj a identificat unele rute ocolitoare pe care le-a făcut publice. Acestea sunt:

➡️ autovehicule până în 7,5 tone :
1. Gilău – Someșul Rece – Gura Rașca – Măguri Răcătău – Mărișel
2. Căpușu – Agârbiciu – Dângău – Râșca – Beliș – Mărișel

➡️  autovehicule peste 7,5 tone :
DN1 – DN1R – Huedin – Beliș – Mărișel .

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.