Alin Tișe dă explicații despre podul provizoriu din Bonțida care a crăpat la 3 zile după deschidere: „Este un pod de șantier. N-a fost aprobat pentru circulație”

Administratorul județului Cluj, Alin Tișe, a oferit explicații, miercuri, într-o emisiune online, legate de fisurarea podului din Bonțida la numai trei zile de la deschiderea lui. Podul provizoriu a fost realizat ca urmare a demolării celui vechi în cadrul proiectului de amenajarea a Drumului Bistriței (lotul 2). Podul provizoriu a fost făcut doar pentru nevoile constructorului și nu este destinat circulației rutiere propriu-zise.
Podul provizoriu realizat de constructor s-a fisurat chiar la mijloc din cauza precipitațiilor abundente din ultima perioadă și a traficului greu. Foto: stiridecluj.ro
„Acel pod vechi a fost demolat integral pentru a fi refăcut. Așa este proiectul european. Ne-am dorit să-l facem de la zero, nu să-l cârpim. În locul podului vechi am stabilit împreună cu Poliția Rutieră și cu Primăria din Bonțida două rute alternative pentru cetățenii comunei. Rutele sunt stabilite de Poliția Rutieră, nu de oamenii din comună, nu de administrația locală sau județeană.
Așadar, cei care vin de la Cluj la Bonțida vor avea ruta A, prin Jucu, fără să aibă mai mult de 1-2 kilometri în plus, iar cei care vin dinspre Dej spre Bonțida vor avea ruta B, prin Fundătura și Răscruci. Și aici e o diferență nesemnificativă de kilometri.
Podul construit acum este un pod tehnologic, unul provizoriu, de șantier, realizat de constructor pentru a-și facilita și urgenta munca lui la construcția noului pod. Podul provizoriu nu era destinat traficului rutier al cetățenilor din comună, tocmai pentru că nu este un pod autorizat.
Este un pod cu destinație de șantier. Răspunsul este simplu: oamenii trebuie să folosească ruta alternativă, pe care am stabilit-o cu poliția și primăria, iar constructorul să-și gestioneze acest pod. Am fost de acord cu realizarea acestui pod provizoriu tocmai pentru urgentarea construcției noului pod, cu termen de predare în luna iulie, deși în proiect era la sfârșitul acestui an. Repet: oamenii trebuie să știe că acest pod provizoriu nu este aprobat pentru circulație, ci este un pod de șantier folosit doar de constructor. Îi rog pe oameni să folosească doar rutele alternative”, a transmis, la Ziua Live, președintele Consiliului Județean Cluj.
Lucrările la „Drumul Bistriței” sunt de 32 de milioane de euro (inclusiv construcția noului pod) și se fac din fonduri europene, 98%, iar 2% asigură Consiliul Județean Cluj.
Termenul de finalizare a lucrărilor este de maximum 12 luni de la data emiterii ordinului de începere a acestora, respectiv 20 ianuarie 2024.
Iată, succint, explicațiile oferite de președintele CJ Cluj, Alin Tișe, referitor la acest subiect, pe contul său de Facebook:








