Alin Tișe: Cele 3-4 spitale din subordinea CJ Cluj oferă servicii medicale mai degrabă ne-clujenilor decât clujenilor
Cei mai mulți bani din bugetul pe acest an a CJ Cluj vor fi investiți în Sănătate, Învățământ și în infrastructura rutieră a județului, a declarat șeful deliberativului județean, Alin Tișe.
El a spus că, la fel ca anul trecut, felia importantă de bani va fi direcționată către Sănătate. „Investițiile în infrastructura de sănătate făcute anul trecut s-au văzut în spitalele aflate în subordinea Consiliului Județean Cluj”, a spus Alin Tișe.
De ce e nevoie de un spital regional pentru copii
Președintele CJ Cluj a adus în discuție necesitatea construirii Spitalului pediatric monobloc, care va fi ridicat în Borhanci, explicând situația clinicii de pediatrie de pe Calea Moților.
Alin Tișe: „Va fi cel mai modern spital din România”
„Sunt 14 locații în Transilvania cu servicii medicale disipate pentru copii. Dar 60 % dintre beneficiarii serviciilor medicale de la Spitalul de copii din Cluj-Napoca sunt copii care provin din afara județului Cluj.
Deci, dacă am vorbi simplist, am putea spune că azi spitalele din Cluj, cele 3-4 care sunt în subordinea CJ Cluj, oferă servicii medicale mai degrabă ne-clujenilor decât clujenilor. Pentru că sunt căutate de românii din întreaga regiune.
Cu toate că susținerea financiară o asigură CJ Cluj, nu CJ Maramureș, nu CJ Bistrița-Năsăud, nu CJ Sălaj. Deci Spitalul pediatric monobloc tebuie făcut. Și va fi cel mai modern spital din România. Va salva vieți de copii”, a susținut, la Actual Regional, președintele CJ Cluj, Alin Tișe.
În intervenția avută, șeful deliberativului județean a mai amintit contribuția CJ Cluj pentru construirea viitorului Spital Regional de la Florești, a Centrului integrat multiorgan, unic în această parte a Europei, precum și de susținerea financiară din 2021 acordată unităților medicale aflate în subordinea instituției, a celor 15 școli speciale, precum și a regiilor și direcțiilor din CJ.
Primul spital pentru copii construit de la zero după Revoluție
Primul spital pediatric în sistem integrat construit de la zero, după Revoluție, de către o autoritate publică, va fi edificat pe un teren de cca. 17 hectare și va avea un regim de înălțime S+P+5E. Spitalul se va edifica în Borhanci.
Baza, formată din parter și etajul 1, va cuprinde zona clinică, ambulatoriul și zona tehnică (bucătărie, farmacie, etc.) iar la etajul 2 se va regăsi, inclusiv, grădina suspendată. Secțiile vor fi situate în ultimele trei etaje ale spitalului.
Ele vor conține partea de cazare, zonele de monitorizare și suport, spațiile tehnice și cabinetele pentru personalul medical și studenți. Subsolul va fi destinat parcărilor, atât pentru vizitatori, cât și pentru personalul spitalului, cu acces separat și va adăposti inclusiv radioterapia.
576
de milioane de lei este valoarea acestui spital, bani pe care Consiliul Județean îi va atrage din Planul național de redresare și reziliență.
Spitalul va avea heliport
Totodată, spitalul pediatric monobloc va dispune inclusiv de un heliport situat pe terasa imobilului.
De importanță deosebită pentru județul Cluj și pentru întreaga Transilvanie, unitatea cu profil regional va avea nu mai puțin de 510 paturi pentru spitalizare continuă. La acestea se vor adăuga alte 50 de paturi pentru spitalizarea de zi și 65 de paturi pentru însoțitori.