Alin Tișe acuză un ministru că a intervenit în defavoarea Clujului. „A mințit!”
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a avut un atac dur la adresa ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, pe care l-a acuzat că „a mințit” în privința criteriilor de introducere a spitalelor care urmează să primească finanțare prin Planul Național de Reziliență și Redresare (PNRR).
Tișe a vorbit într-o emisiune la un post local despre scoaterea celor două mari spitale din Cluj de pe lista PNRR, Spitalul pediatric monobloc și Centrul de transplant multiorgan, în favoarea altor proiecte din țară care n-au actele conforme. Și care ar fi fost introduse pe această listă „pe pile”.
Acuzațiile lui Tișe
„Cele două spitale aveau toate autorizațiile (pentru a intra pe lista PNRR – n.r.), sunt cele mai mature din țară din punctul ăsta de vedere. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și cu cei care decideau la nivel de țară au mințit un an de zile spunându-ne nouă, administrațiilor județene, că trebuie să facem proiecte mature.
Noi ne-am apucat de lucru serios, am făcut proiecte, am cheltuit bani pentru SF – uri (studii de fezabilitate – n.r.) și PTh – uri (proiecte tehnice – n.r.), am ajuns în faza de a primi banii și de a semna contractele cu executanții, după care ne-au zis că ‘nu mai sunt bune criteriile ăstea’ și că banii se împart altfel. În mod abuziv, au modificat criteriile și au introdus în PNRR acele spitale pe care dânșii au dorit să le prindă.
Și culmea! Într-un ridicol absolut, după ce-au făcut o listă de 29 de spitale, și-au dat seama că 9 dintre ele nu îndeplineau condițiile și le-au scos de pe listă! Dar tot ei le-au considerat mature și le-au pus acolo (în lista PNRR – n.r.). Mai ridicol decât atâta nu există! Au făcut criteriile aiurea, fără nicio bază. Au prins acolo un număr de spitale, după care și-au dat seama că n-au autorizație de construire.
Și-atunci, amestecând factorul politic în această decizie, au scos de pe listă alte spitale, pentru că banii erau limitați, spitale care erau într-o fază mult mai avansată. Noi aveam cele două spitale cu autorizații… Și azi suntem cei mai avansați din țară.
Vă dați seama ce întârzieri aveau celelalte spitale din țară (incluse pe lista PNRR – n.r.) acum un an, dacă noi și acum suntem cei mai avansați? Ei au lucrat în acest an (la obținerea autorizațiilor – n.r.) și de-abia acum au ce avem noi. Au scos de pe listă Spitalul pediatric monobloc și Centrul de transplant multiorgan. Ambele spitale deservesc regiunea Transilvania și România, nu doar Clujul.
Au prins spitale – garnizoane și spitale din orășele mici pentru a le zugrăvi, altele pentru a le schimba Urgențele ori sistemele de încălzire și alte asemenea lucruri. De ce? Ca să dea la toată lumea. Și le-au împărțit politic, în loc să facă două sau trei mari spitale în România după modelul AKH din Viena.
Imaginați-vă dacă noi am fi finanțat la Cluj Centrul de transplant multiorgan, cu patru tipuri de transplant – de inimă, ficat, rinichi și plămâni! Eram singurii din sud-estul Europei care făceam asta. Era un obiectiv unic! Culmea e că avem specialiști în transplant la Cluj care lucrează într-un pod, iar ministerul Sănătății vrea să-l desființeze (Institutul de transplant – n.r.).
Nu știu, poate vor să-l treacă în subordinea vreunui șefuț… Dar eu mă voi lupta să nu-l desființeze și așa se va întâmpla. Nu ne lăsăm, o spun cu toată responsabilitate, chiar dacă ar fi să vindem la licitație hotel, restaurant, terenuri sau bunuri, clădiri dezafectate din patrimoniul județului, iar toți banii aceștia să-i valorificăm și să intre în construcția celor două spitale.
Eu cred că cele două spitale vor însemna o nouă etapă în evoluția medicinii românești și de salvare de vieți omenești. Cred că ne luptăm pentru o cauză dreaptă”, a transmis șeful forului administrativ județean, la postul Radio Someș.
Citește și acest articol:
Lista spitalelor care urmează să primească finanțare în valoare totală de 2,2 miliarde de euro prin PNRR a fost aprobată în februarie 2023 de Guvernul României. Lista cuprinde spitale noi care vor fi construite în întregime, corpuri noi de clădiri, precum și reabilitarea unor spitale sau corpuri de spital deja existente.
- 1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
- 2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.
- 3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.
- 4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.
- 5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).
- 6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională.
- 7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov – un nou corp de clădiri.
- 8. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.
- 9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.
- 10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.
- 11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalui Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.
- 12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara.
- 13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.
- 14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.
- 15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare.
- 16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
- 17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu.
- 18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești.
- 19. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.
- 20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.
- 21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
- 22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova.
- 23. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.
- 24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.
- 25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov.
- 26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou.
- 27. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.