Alianța metropolitană. Emil Boc își face fotografia propusă de Media9

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1290 Vizualizări.  

Un punct de vedere corect și de bun simț, exprimat pe Media9 de către editorialistul Mihai Curteanu: primarii din zona metropolitană să apară într-o fotografie comună, cum apăreau și edilii șefi din vestita și inutila alianță a vestului. Și, ei bine, acest lucru se întâmplă mai repede decât ne așteptam.

Curteanu: Să îi vedem în aceeași fotografie pe toți primarii din zona metropolitană

Mesajul lui Curteanu nu era despre privit la camere și spus “cheese”, ci despre o colaborare a oamenilor care decid destinele a peste 400.000 de locuitori. Nu ca subordonați, ci ca parteneri. Să-i spunem „Alianța metropolitană”.

Cluj-Napoca are, oficial, peste 320.000 de locuitori; în zona metropolitană mai locuiesc însă către 100.000. Sunt oameni care dorm acolo – fie că au ales acest lucru, fie că au fost exilați de prețurile imposibile la imobiliare – dar care lucrează în municipiu, mănâncă în localurile din municipiu, fac cumpărături în municipiu, consumă evenimente artistice în municipiu. Și care se frustrează dacă nu au condiții de viață ca în Cluj-Napoca. Iar primarii se pot pune la masă pentru a trasa câteva reguli generale.

Luni dimineață, primarul Emil Boc își va face fotografia cu primarii din zona metropolitană. I-a invitat la Primăria Cluj, la ora 11, pe edilii șefi din Gilău (Gelu Topan – PNL), Florești (Bogdan Pivariu – PNL), Apahida (Grigore Fati – PSD), Jucu (Dorel Pojar – PSD) și Bonțida (Emil Cărhaț – PNL) pentru semnarea acordului de asociere pentru culoarul verde-albastru al Someșului.

Spuneam că este o întâlnire pentru Facebook, programată probabil ca urmare a articolului din Media9, pentru că acordul a fost deja aprobat de consiliile locale ale celor șase unități administrativ-teritoriale. Semnarea este doar o formalitate.

Nu putem decât să sperăm că este un pas înainte și că vom vedea mai des imagini cu primarii, interesați să rezolve unitar probleme comunităților pe care le administrează. Nu doar cu cei de pe cursul Someșului, ci și cu cei de pe axa nord-sud. Pe capitole ca mobilitate, urbanism, educație, sănătate.

Ce este culoarul verde-albastru care se va realiza în zona metropolitană? Verde este de la vegetație, albastru de la apă. Coridorul include apa, verdeața, posibilitatea de a circula pe jos, cu bicicleta, de a pluti cu barca sau caiacul pe Someș. Râul devine un punct central, recreativ, ecologic, turistic și nu locul unde se aruncă deșeuri.

Societatea civilă i-a cerut insistent primarului Emil Boc să realizeze acest coridor, care, iată, devine un proiect oficial pe agenda a șase primării.

Ideea a fost preluată și în strategia integrată de dezvoltare urbană 2021-2030, unde se propun însă alte capete pentru proiect. Ideea specialiștilor de la Banca Mondială sună așa: amenajare coridor de mobilitate urbană durabilă (pietonal și velo) de-a lungul râului Someș între Padiș – Tarnița – Gilău – Florești – Cluj Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida – Gherla – Dej.

Realizatorii studiului propun ca proiectul să se amenajeze în urma unui concurs de soluții.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.