Alegerile de la Florești. Mamăăăă! :)
Alegerile de la Florești vor fi încleștate, se știe de pe acum. Entuziasmul tinerilor se va lua la trântă cu experiența celor care au avut lupte de dat cu viața, politicieni aflați la prima confruntare vor căuta să îi învingă pe unii de rit vechi.
Știți ce e frumos la Florești? Că acolo s-au făcut multe gafe, din punct de vedere administrativ. Sunt o mulțime de idei bune pe care candidații le pot propune, iar acestea nici măcar nu trebuie să fie originale. Se pot prelua de la Cluj-Napoca, Oradea, Madrid, Paris, orice vă trece prin cap. Spații verzi, piste de biciclete, lărgiri de străzi, oprirea haosului imobiliar – pot candida și eu :).
Media9 a publicat marți un prim chestionar pe platforma on-line strawpoll.com, cu o listă extinsă de candidați. Mamăăă! Ce de voturi!
Pe ce cal pariați? Bătălia pentru Florești, cea mai intelectuală localitate a țării. SONDAJ
2.334
de toate (până în momentul când scriu acest articol) exprimate în 24 de ore. Vă propun că comentăm rezultatele.
“Ciudat. La fiecare 0,41 minute, cineva a votat. Nu știam că Floreștiul suscită mai mult interes ca White House. Adică la 24,85 s. V-ați gândit la chestia asta, așa-i că nu?!”. Este comentariul simpatic al lui Horia Eugen Cristea. Corect, Horia, nu m-am gândit.
Ce aș sublinia din start este că acest chestionar nu a avut pretenția unui studiu sociologic. S-au făcut setările normale, cu un vot de pe un device, dar fiecare dintre noi are deja și un laptop, și un smartphone, poate și o tabletă. Dacă nu, s-a putut vota inclusiv de pe tableta copiilor. 🙂 De aceea, și rezultatul trebuie privit cu oareșce rezerve. Se știe că partidele de dreapta sunt mai conectate, mai ales cele noi.
Fac pariu că mulți dintre votanții lui Horia “Dragii mei dragi” Șulea nu sunt wired. Așa cum nici bazinul PSD nu e toată ziua pe Facebook. Pe de altă parte, cum spuneam și în articolul de ieri, Floreștiul este localitatea cu cei mai mulți absolvenți de studii superioare din țară, peste 40% din populație. Iar ei sunt pe recepție.
Paranteză. Am fost sunat de reprezentanții PNL, care mi-au spus că Șulea nu mai are treabă cu partidul. Este suspendat, nu mai deține calitatea de membru. Pe de altă parte, primarul urlă în gura mare că nu este în PER, deși există acte oficiale care dovedesc apartenența sa la ecologiști. În mod normal, ar fi trebuit să își piardă deja fotoliul, însă informațiile nu au ajuns la prefect. Biroul Politic Județean al PNL a votat ca, la Florești, candidatul să fie Bogdan Pivariu, 35 de ani, actualul viceprimar.
Cele mai multe opțiuni au fost exprimate în favoarea lui Bogdan Pivariu, 709, ceea ce înseamnă 30,38%. Flaviu Udea, de la Plus, este cofondator al unei companii de software și l-am bănuit, în glumă, că a încropit un soft care să tot voteze cu el. Are 699 de voturi, adică 29,95% din total. Urmează Sergiu Leuce, de la USR, cu 473 de voturi, 20,27%. Așa cum știți, zilele acestea se stabilește cine va reprezenta alianța USR-Plus dintre Leuce și Udrea. Horia Șulea ocupă locul al patrulea, cu 230 de voturi, 9,85%, urmat de independentul Daniel Meze, 81 de voturi, 3,47%. Doru Matei, despre care am spus că nu este în PSD, dar este considerat o soluție pentru social-democrați, a primit 62 de voturi (2,66%), iar Radu Fărcaș, de la ProRomânia, 22 (0,94%).
Ați crezut că alegerile se referă doar la Florești, Cluj, România? Au fost exprimate voturi din alte 20 de țări, pe unde trăiesc floreșteni sau au prieteni candidații :). 67 de persoane au accesat chestionarul din Marea Britanie, 47 din Italia (multe opțiuni pentru Udrea), 30 din Spania (15 pentru Pivariu). Avem voturi și din Afganistan (1, pentru Pivariu) sau Australia (1, pentru Doru Matei).
Faptul că alegerile sunt într-un singur tur pare să îl avantajeze pe actualul primar, întrucât are notorietate. De coada lui atârnă însă tinicheaua unei condamnări penale, în primă instanță, tocmai pentru abuz în funcții publice. De ce să îl mai vrea cineva într-o funcție publică?
La final, ca să fim interactivi până la capăt, o solicitare pe Facebook, de la un alegător, Robert Roth. „Eu am petrecut ceva timp să caut informații de pe paginile „oficiale” ale candidaților, și din păcate, nu prea am găsit mare lucru. Mi-ar plăcea dacă ar exista un articol cu informații „oficiale” cu studii, experiențe (deoarece un website sau ceva asemănător cu un CV numai de la dl. Daniel Meze se găsește, pe al doilea loc intrând dl. Sergiu Leuce, cu pagina de membru USR – puțin mai veche, acolo apare cu 34 de ani, în articolul mai sus menționat apare cu 37 de ani, oare ce altceva s-a mai schimbat?)”. E pentru jurnaliști, dar și pentru partide, care oferă informații sărace despre oamenii pe care îi promovează.