Alegeri cu acuzații și mailuri anonime la USAMV Cluj. „Meciul” electoral nu e încă jucat!

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     5525 Vizualizări.  

Mediul academic ar trebui să fie la alt nivel decât cel politic. Luptele în noroi nu ar trebui admise între universitari și știți de ce? Pentru că oricât de învechit sună, adevărul este că profesorii creează caractere și mentalități. În acest mediu, moralitatea și eleganța ar trebui să prevaleze.

Zilele următoare sunt programate alegerile pentru poziția de rector al Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj. Și, din păcate, s-a coborât în noroi. Nu doar de acum, ci în tot procesul electoral, pentru că s-a votat pentru toate funcțiile alese. Pentru rectorat, apogeul scrutinului, sunt doi candidați: actualul rector, Cornel Cătoi, și Leon Muntean, prorector în ultimii opt ani. Interesele par să fie mari, așa că și arsenalul de campanie electorală a devenit vast. S-a recurs la acuzații și presiuni de toate felurile, zburdă mailurile asumate sau anonime.

Unii juriști consideră că Legea Educației ar permite resetarea mandatelor rectorilor de universități, în timp ce alții spun că se interpretează eronat. La Craiova există deja un proces pe rol. Probabil că toți rectorii care vor beneficia de un al treilea mandat vor fi acționați în instanță. Rectorul USAMV Cluj, Cornel Cătoi, este în situația aceasta, el are deja opt ani în fruntea instituției. Vom vedea ce se întâmplă și la UTCN, cu Vasile Țopa. Fiecare dintre noi poate aprecia dacă este moral, dar legalitatea o vor decide instanțele de judecată. De altfel, informațiile sunt că și contracandidatul lui Cătoi s-a adresat deja instanței.

În universitate, părerile sunt împărțite. „Meciul” electoral e departe de a fi jucat. La „firul ierbii”, unii spun că nu are cum să mai iasă o dată Cornel Cătoi, pentru că și-a făcut imagine de „dictator”, alții că nu are cum să fie ales Leon Muntean, că nu are suficientă notorietate. 

DECLARAȚIE

“Știu că este campanie electorală, iar în astfel de momente se face lobby, se spun păreri, probabil promisiuni etc. Dacă sunt amenințări este urât și grav din punct de vedere moral și legal. Este prima dată când se întâmplă genul acesta de campanie electorală pe modelul campaniilor politice de la orașe si comune. Au fost multe scrisori, dar nu am mai văzut în ultima vreme”.

Cornel Cătoi, rectorul în funcție

Contracandidatul lui Cornel Cătoi vine chiar din echipa sa: prorectorul Leon Muntean, care s-a ocupat de activitățile sociale şi studenţeşti în cei opt ani de mandat. Muntean este susținut de Adrian Oros, fostul ministru al Agriculturii. Într-un articol din presa clujeană, echipa Muntean – Oros este acuzată că ar reprezenta de fapt mafia imobiliară. 

Varianta este susținută de Cornel Cătoi: „Ei sunt ‘constructori’. Mi-au spus că nu se mai fac bani din agricultură, ci din construcții”. În trecut, mai mulți profesori intrați în dizgrație au fost acuzați de aceleași practici.

“Împotriva mea s-au lansat atacuri și mizerii din momentul în care am decis să nu îl mai susțin pe actualul rector. Cornel este prietenul meu, l-am susținut întotdeauna, dar cred că nu e legal și moral să mai pretindă un mandat. În Universitate, oamenii se simt presați și scârbiți de ceea ce se întâmplă”, a spus Oros.

Fostul ministru le-a trimis o scrisoare colegilor, în care explică pe larg de ce a schimbat tabăra. O altă scrisoare le-a fost remisă tuturor de Leon Muntean. Acolo, prorectorul își prezintă platforma, dar trimite și niște săgeți către Cornel Cătoi: “Nu o să denigrez colegii care au avut „curajul” să candideze pentru o funcţie de conducere, sau echipa cu care aceştia doresc să colaboreze. Nu o să-mi angajez prietenii directori în universitate”. Sunt o serie de acuzații care i se aduc recurent actualului rector: că a devenit dictator, că nu mai consultă Consiliul de Administrație și Senatul, că își favorizează prietenii.

Răspunsul către Leon Muntean a venit rapid și a fost anonim. Într-o scrisoare trimisă tuturor cadrelor didactice, s-au adus acuzații atât către Muntean, care “a dormit opt ani”, cât și către Oros, că a încasat salarii de ministru, profesor și prorector fără să fi făcut ceva.

În acest context, a surprins opinia unei doamne profesor de la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii. Mirela Cadar are 63 de ani și se pregătește de pensie, nu mai are nicio miză.

“Atmosfera este de toată groaza și ne simțim majoritatea dintre noi umiliți. Umiliți! Adică se profită de încrederea pe care am acordat-o acum opt ani de zile și de aceea au impresia unii colegi din conducerea actuală că pot să ne manipuleze. Îmi pare rău să spun acest lucru. Se manipulează fie față în față, fie telefonic. Aici se primește telefon, te rog votează pe ăla, voteaz-o pe aia. Nu e o rugăminte din moment ce primești telefon. Adică eu nu pot alege după opt ani de zile pe cine să votez? Am fost manipulată, s-au făcut presiuni asupra mea. Nu e voie în mediul academic”, a declarat Mirela Cadar, de la Facultatea de Zootehnie și Biotehnologii. Mirela Cadar a trimis un mail furios adresat lui Cornel Cătoi și l-a făcut public în toată Universitatea: “Nu vă voi vota”.

Alegerile pentru poziția de rector sunt programate la 1 februarie, turul I, și 5 februarie, turul II.

DECLARAȚIE

“Suntem în perioada critică dinainte de vot. Nu știu de presiuni, este campanie electorală și de o parte și de alta. Cum este și normal, sunt echipe în jurul unor lideri. Nu se cunoaște dinainte deznodământul, nu sunt unii majoritari și alții minoritari. Fiecare alegător are capacite de discernământ, știe cum să voteze, ce avantaje îi aduce votul său. Nu mi se pare în regulă noua lege a educației, deloc, dar a fost votată în Parlament. Dacă li s-a oferit ocazia și legislația le permite (foștilor rectori n.r.), nu avem ce să facem”.

Daniel Dezmirean, decanul Facultății de Zootehnie și Biotehnologii.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.